Цветанов: България работи добре с Турция, ЕК трябва да подпише реадмисионния договор

Цветанов: България работи добре с Турция, ЕК трябва да подпише реадмисионния договор
Вътрешният министър Цветан Цветанов (всредата). Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България работи много добре с турските власти и за страната е много важно да бъде подписан реадмисионния договор между Европейската комисия и Турция, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

По време на брифинг в Министерския съвет в сряда Цветанов сподели, че е запознал секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано, с която имаше среща по-рано, с предложението да бъде изграден тристранен контактен център между България, Турция и Гърция, предаде Информационна агнеция „Фокус“.

За тази цел България може да осигури място и това да бъде Капитан Андреево, каза още министър Цветанов, като добави, че ако турската страна не одобри идеята, България ще приеме и двустранен контактен център.

При тези контактни центрове има възможност граничните и митническите власти да работят в по-добър оперативен порядък и да обменят информация в реално време, смята още Цветанов.

Такива центрове вече има изградени с Румъния, Гърция и Македония, предстои да бъде направен и със Сърбия.

Тази нощ е било предотвратено преминаването на 16 души на територията на България, забелязани от видеосистемата в района на село Маточина, което се намира до българо-турската граница, обърна внимание вътрешният министър.

Турските власти са били информирани своевременно и групата е била задържана, каза Цветанов.

16-те задържани лица ще бъдат пренасочени към бежанските центрове.

#министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Турция #ЕК #Европейска комисия #център #контактен център #Гърция #Македония #Сърбия #Румъния #граница #Капитан Андреево #бежанци #Маточина #секретар по вътрешна сигурност на САЩ #Джанет Наполитано #брифинг #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"