Победата в Хага – напразна надежда за Македония?

Победата в Хага – напразна надежда за Македония?
Бившият външен министър на Македония Денко Малески смята, че страната трябва да разчита не на международното право, а на политико-дипломатическите възможности, където проблемите се решават с диалог. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Частичната победа, която Македония спечели срещу Гърция в Международния съд в Хага, всъщност не предвещава решение на проблема по приемането на Македония в НАТО, пише македонският „Утрински весник“.

Решението на Международния съд в Хага, според което Гърция е нарушила временното споразумение с Македония, увеличи оптимизма в Скопие, коментира изданието.

Според медията обаче това, на което може да се надява Македония, е само морално потвърждение.

Анализатори в Македония смятат, че решението на съда няма да отвори евроатлантическата перспектива на страната.

Според бившия външен министър Денко Малески това е добра лекция за Македония, тъй като ще научи, че не трябва да разчита на международното право, а на политико-дипломатическите възможности, където проблемите се решават с диалог.

Македония подаде жалба срещу Гърция заради решението й да блокира членството на страната в НАТО и Европейския съюз, докато продължава да носи името „Македония“.

От 1991 г. Атина блокира приемането на съседната й държава в международните организации под името „Македония“, включително спира преговорния процес за ЕС с аргумента, че една от административните й области носи същото име.

Спорът за името на Македония между нея и Гърция датира от обявяването на независимостта на първата страна от бивша Югославия.

Атина се опасява, че признаването на Македония под това й име би отворило териториални апетити към части от Северна Гърция, които също влизат в историко-географския регион Македония.

Поради гръцкото вето Македония е приета в ООН под името „Бивша югославска република Македония“, а членството в НАТО и началото на преговорите за членство в ЕС остават недостижими за Македония.

Над 120 държави, включително България, САЩ и Русия, признаха страната под конституционното й име „Република Македония“.

#Македония #Гърция #Международния съд #Хага #НАТО #външен министър #Скопие #Атина #България #ООН #Европейския съюз #Югославия #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"