ЦИК закъснява неправомерно с изборните резултати

A A+ A++ A

Централна избирателна комисия (ЦИК) не спази законовия 48-часов срок за обявяване на окончателните изборни резултати, който изтече снощи.

Последните данни на комисията са от 9.00 часа във вторник, при обработени 96.84% от протоколите на общинските избирателни комисии.

Те обаче не са достатъчни, за да може ЦИК официално да обяви с решение провеждането на втори тур на изборите на 30 октомври.

Заместник-председателят на Комисията Румяна Сидерова посочи в понеделник, че в някои от общините вече е започнала предизборната кметска кампания преди балотажа.

„Изборите за общински съветници и кметове се осъществяват от Общинските избирателни комисии и изборът свършва в ОИК. Може би вече са влезли в предизборна кампания, тъй като са установили резултатите по общини и тези общини, които са дошли при нас или са на път, са си ги обявили. Изборът, разбира се, ще бъде на 30 октомври“, обясни тя във вторник сутринта пред БНР.

До полунощ във вторник са били обработени документите на 261 от общо 264 общини, съобщиха от Комисията. Последни са останали протоколите от София, Сливен и Петрич.

Всички изборни книжа от ОИК-София са пристигнали в ЦИК едва към 11 часа днес, предаде bTV.

„Ние сме най-голямата община - обслужваме 1,1 милиона граждани, работихме с пълен капацитет”, заяви председателят на столичната общинска избирателна комисия Марина Белчева.

Няма абсолютно никакво основание да се твърди, че резултатите в София ще бъдат касирани, твърди тя.

„Веднага, след като бъдат въведени повторните протоколи, ще можем да обявим окончателните резултати. Надявам се това да стане до края на деня”, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

За втория тур на изборите ще бъдат подготвени нови избирателни списъци, съобщиха от комисията, а процедурата ще бъде силно облекчена, тъй като отпада гласуването за общински съветници, поясни Сидерова.

Броят на българските граждани според избирателните списъци за първия тур на местните избори бе 6 514 917, а за президентските избори – 6 933 748.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »