У нас има 57 000 бежанци от Украйна, готвим се за още 200 000 при втора вълна

У нас има 57 000 бежанци от Украйна, готвим се за още 200 000 при втора вълна
A A+ A++ A

Досега в страната са влезли 127 хил. бежанци от Украйна, останали тук са 57 хил., а регистрирани са 19 хил. Подготвяме се да посрещнем 200 хил. бежанци при евентуална втора вълна. Това заяви Марияна Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, пред bTV.

Според нея в много кратки срокове бяха обучени кадри на МВР за регистрация на бежанците, но всичко е свързано с техническо обучение. Не е коментирано със задна дата да бъдат регистрирани хората, но никой няма да бъде оставен.

Има технологично време за регистрация. Статутът на временна закрила позволява за 1 година да се възползват от нея у нас и в ЕС. Предвидено е медицинско обслужване. Хората, които нямат средства, могат да се обръщат към БЧК, допълни Тошева.

Близо половината от бежанците са настанени в частни домове. Мисли се и как държавата да помогне на стопаните на тези домове, но как да не са допуснат злоупотреби. Най-важна е адресната регистрация – местната власт трябва да знае, че на територията й има настанени семейства бежанци. Прави се оценка на риска и на нуждите, за да се прецени дали ще има втора вълна бежанци, бягащи от войната, обобщи Марияна Тошева.

#бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »