COVID добавките и мярката 60/40 - удължени до края на юни

COVID добавките и мярката 60/40 - удължени до края на юни
A A+ A++ A

Мерките за подкрепа на гражданите и работодателите ще продължат да действат и след края на извънредната епидемична обстановка, уверяват от Министерството на труда и социалната политика. 

COVID добавките към пенсиите на всички пенсионери, в размер на 60 лв., ще се изплащат до края на юни 2022 г. Националният осигурителен институт ще продължи да превежда и еднократната добавка от 75 лв. на всички пенсионери, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълен ваксинационен курс срещу коронавирус или имат поставена първа доза от 1 до 30 юни. До юни включително ще се изплащат и изравнителни добавки към пенсиите на хората, които през януари 2022 г. са получили по-ниска обща сума от сбора на COVID добавка и пенсия в сравнение с декември 2021 г.

ТЕЛК решенията, чийто срок е изтекъл по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, ще важат до 30 юни. До същата дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. Тези пенсии ще продължат да се получават и след 30 юни 2022 г., ако дотогава хората са преосвидетелствани и в Националния осигурителен институт са постъпили данни за определения нов срок на инвалидността.

 

Източник:БГНЕС

 

 

#ковид #60/40

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »