Ректори искат отзоваване на турския посланик заради скандала с дипломите

Ректори искат отзоваване на турския посланик заради скандала с дипломите
Според председателя на Съвета на ректорите това напрежение е създадено изкуствено от турска страна, а България е потърпевша. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Българските ректори ще обсъждат на Управителен съвет писмо на турския посланик в София във връзка със спора с Турция за българските дипломи.

От страна на български ректори се чуха мнения да се иска отзоваване на турския посланик, предаде БГНЕС.

През лятото турският съвет за висше образование взе решение да не признава издаваните от българските университети дипломи на турски младежи.

Мотивът им е, че някои от дипломите били фалшиви. Доказателства за твърдението няма.

Ключът в спора са отношенията с фирмите посредници, които набират желаещи да учат висше образование.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев – ректор на Медицинския университет в София, каза пред БНР, че писмото е много скандално и неочаквано.

„Датата на писмото е 28 септември. Турският посланик ни е пуснал 11 нареждания – какво трябва да правим“, посочи проф. Митев и цитира една от „заповедите“: „Да се признае наличието на структурни и трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани и заинтересовани групи от хора“.

„Това е безумие. Той иска да признаем, че сме мафиотска структура. Това е изключително обидно и ние се надяваме Министерството на външните работи да извика турския посланик и да му зададе въпроса какво разбира под това, че в нашето висше образование има добре организирани заинтересовани групи от хора“, категоричен е проф. Митев.

По думите му просветният министър Сергей Игнатов е докладвал на премиера и външния министър за това писмо.

„Ако външно министерство и сега не реагира, просто нямам думи. Останалите 10 точки са нонсенс“, каза още проф. Митев.

Според председателя на Съвета на ректорите това напрежение е създадено изкуствено от турска страна, а България е потърпевша.

Проф. Митев беше в Турция, за да разбере какво стои зад това упорство. Той изтъкна, че там българските ректори са били посрещнати по изключително унизителен начин.

„Трябваше да изминем 2000 км, за да разберем, че не искат да коментират темата със Съвета на ректорите. Явно, че гонят други цели. Ние се оплакахме, поискахме извинение от тях. Мога да ви кажа, че нашето оплакване беше публикувано в трите най-големи турски вестника. От турска страна в лицето на Републиканската партия имаме съюзник. Те поставят въпроса и се надяваме, че ще помогнат за решаването му“, обясни той.

„Смятам, че има политически елемент. Иначе не мога да си обясня тези безсмислени искания от турския посланик. Това е атака към нашето висше образование“, категоричен е проф. Ваньо Митев.

Той добави мнение, че по този начин се цели да се подрие авторитетът му. Ректорът очаква, че ще има и други атаки.

#посланик на Турция в България #Турция #България #дипломи #висше образование #проф. Ваньо Митев #Съвета на ректорите #Медицинския университет #София #Сергей Игнатов #министър на образованието #Министерството на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници