Зеленски: Освободихме Ирпен! Врагът дава отпор, дори да е на 90% унищожен

Зеленски: Освободихме Ирпен! Врагът дава отпор, дори да е на 90% унищожен
A A+ A++ A

Днес имаме добри новини. Нашите защитници настъпват в района на Киев и си възвръщат контрола над украинска територия. Ирпен е освободен. Това заяви в поредното си видео обръщение президентът на Украйна  Володимир Зеленски, цитиран от Нова телевизия. 

„Благодарен съм на всички, които са работили за това. Окупаторите се отблъскват от Ирпен, от Киев. Все пак е рано да се говори за сигурна ситуация в тази част на нашия регион и боевете продължават”, добави той.

„Руските войски контролират северната част на Киевска област, разполагат с ресурси и жива сила. Опитват се да възстановят унищожените единици. Нивото на загубите им, дори при 90%, не е аргумент да спрат. Това е безмилостна война срещу нашата нация, срещу нашия народ, срещу нашите деца. Мариупол остава блокиран. Руските войски не позволиха днес да се организира никакъв хуманитарен коридор”, заяви Зеленски.

Междувременно от Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна обявиха на брифинг, че армията е преминала в контранастъпление и че противникът им бил отслабен и дезориентиран, съобщава украинската агенция УНiАН.

„Украинските бойци продължават да провеждат отбранителна операция в източно, югоизточно и североизточно направление. Там Въоръжените сили на Украйна успешно задържат противника, а в някои райони нашите войски извършват успешни контраатаки“, отбелязаха от генщабът. 

Оттам обвиниха руските нашественици, че подмолно нанасяли ракетни и бомбени удари, опитвайки се да унищожат напълно инфраструктурата и жилищните райони на украинските градове. Ударите били концентрирани върху съоръжения за съхранение на гориво, за да усложни логистичната поддръжка и да се задълбочи хуманитарната криза.

„В нарушение на международното хуманитарно право в някои временно окупирани населени места на Киевска, Запорожка, Черниговска, Херсонска и Харковска области руските нашественици продължават терора срещу местното население: стрелят по жилищни сгради, ограбват, ограбват и отвличат цивилни заложници“, се казва в съобщението на Генералния щаб.

„В областите Донецк и Луганск са отбити 7 вражески атаки за ден. Нашите войници унищожиха 12 танка. Противникът понесе и загуби в жива сила. Свалени са осем самолета, три хеликоптера, 4 различни безпилотни летателни апарата и 2 крилати ракети. Авиацията ни нанесе ракетни и бомбени удари по местата на струпване на техника и жива сила на противника. Уточняват се загубите на руските окупатори“, добавят от щаба.

#Володимир Зеленски #Украйна #Русия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"