Атанасова: Тийнейджърки пушачки – това ли са бъдещите майки на нацията?

Атанасова: Тийнейджърки пушачки – това ли са бъдещите майки на нацията?
„Един от факторите, който води до най-много кардиологически и онкологични данни, е тютюнопушенето”, посочи Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бъдещите майки, бъдещето на нацията ни, излиза, че ще бъде обречено – така министърът за здравеопазването Десислава Атанасова коментира изследването, според което българските тийнейджърки са на 2-ро място по пушене в Европа.

Тютюнопушенето е един от най-застрашаващите фактори за здравето на нашите граждани, заяви Атанасова пред Нова телевизия в сряда.

Тя подчерта, че твърдо застава зад забраната за тютюнопушенето на обществени места.

По думите й са обезпокоителни данните, че 38.9% от 16-годишните ученици са запалвали последния месец.

„Един от факторите, който води до най-много кардиологически и онкологични данни, това е тютюнопушенето“, посочи Десислава Атанасова.

„За сектор „Здравеопазване“ парите са повече като глобална рамка. Вследствие на решението на Конституционния съд, който обяви, че трансферът от НЗОК към Министерството на здравеопазването на 100-те милиона е противоконституционно, бяхме принудени да прехвърлим на касата дейности“, обясни министърът.

„Надявам се, че днес в дебата всички ще ме подкрепят и ще има допълнително средства за здраве“, обяви тя.

Според нея около 8 млн. лв. са одобрени за лечение на деца. Следващото перо е за капиталови разходи.

За ремонтите на болниците здравният министър коментира, че голяма част от приходите, които идват за капиталови средства, са средства по оперативните програми.

В спешна помощ бяха увеличени заплатите, имам намерение да бъдат увеличени заплатите в психиатричната помощ, каза още тя.

По думите й увеличението обхваща целия персонал в психиатричната помощ, не само на лекарите.

„Ние не трябва да свикваме нито с новините за починали родилки, нито с новините за починали деца и възрастни хора от лечими болести. Проверила съм случая на Албена“, каза Атанасова във връзка със случая за родилката, която няколко дни е била оставена да носи мъртвото си дете в утробата си.

„Действително не е ясно защо този плод е загинал, очаква се съдебно-медицинска експертиза. Медицинският одит още не е готов със своя заключителен доклад. Има извършена проверка“, посочи министърът.

Атанасова беше категорична, че виновните по случая следва да понесат своята отговорност, когато се установят причините.

„Има си ред, по който се извършват проверки, има си съд, в който се отсъжда. Все ми се ще доверието към българските лекари да се върне, защото ние имаме много качествени български лекари“, добави тя.

За проблемите в спешна помощ министър Атанасова каза, че си дава сметка, че 18% увеличение на заплатите никак не е много.

Според нея друг проблем е отзоваването на адреси от екипите на Спешна помощ, тяхното забавяне и натовареният трафик в столицата.

„В понеделник с госпожа Фандъкова открихме един нов център за Спешна помощ в община Кремиковци. Има достатъчно линейки, проблемът е с човешкия фактор, с екипите“, подчерта министърът на здравеопазването.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Европа #тютюнопушене #НЗОК #Министерството на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"