Кунчев: Не се вижда краят на ковид пандемията, вирусът си е тук

Кунчев: Не се вижда краят на ковид пандемията, вирусът си е тук
A A+ A++ A

„Не може в страна близка до нас, например Германия да има 300 хиляди нови случая дневно, а ние да казваме, че нещата са приключили. Не, не са приключили. Те са доста по-оптимистични. Вървят към това, за което всички говорихме – че вероятно, но няма да е толкова кратко, COVID ще стане един от многото респираторни вируси – не толкова страшен, не толкова ангажиращ вниманието ни, но няма да изчезне", заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия с предупреждение към надигналите чаши с шампанско за край на пандемията. 

Запитан дали е възможно все пак да се достигне до шеста вълна, той коментира: „Тя няма да е същата. Не вярвам да достигнем до такава огромна заболеваемост, каквато имаше през последната вълна. Дори и тя да се вдигне, това няма да е свързано с много рязко повишаване на хората, които се нуждаят от болнична помощ и от интензивно лечение. Това, което виждаме на Запад, е точно това”.

„Вероятно зеленият сертификат за влизане в България ще остане за известен период от време и за влизане от страни с висока заболеваемост. Това е и взаимен процес. САЩ и Канада не само изискват такъв сертификат, но искат и изследване при влизане в страната. Едно от моите предложения е поне в рамките на ЕС тази бариера да отпадне, а да остане за трети страни с по-висока заболеваемост”, посочи още Кунчев.

#Ангел Кунчев #ковид пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »