11 починали от гъбичен менингит в САЩ заради заразени обезболяващи

11 починали от гъбичен менингит в САЩ заради заразени обезболяващи
Възможно е до 13 000 души да са получили обезболяващите инжекции със заразени стероиди за успокояване на болки в гърба между 21 май и 24 септември. Снимка: Getty Images/Guliver Photos, Архив
A A+ A++ A

Най-малко 119 заболявания с гъбичен менингит, включително 11 смъртни случая, са регистрирани в САЩ след инжекции със заразени стероиди, предадоха световните агенции.

В предишното съобщение на Федералния център за контрол и превенция на болестите (ФЦКПБ) се говореше за 105 заболели, сред които 8 починали.

Възможно е до 13 000 души да са получили обезболяващите инжекции със заразени стероиди за успокояване на болки в гърба между 21 май и 24 септември, но се очаква само малък брой от тях да се разболеят.

Девет щата са засегнати от тази епидемия менингит. Най-много заразени има в Тенеси – 39 души. Следват Мичиган с 25 заразени, Вирджиния с 24 заразени и Индиана с 12 заразени.

Регистрирани са случаи и във Флорида, Мериленд, Минесота, Охайо и Ню Джърси.

ФЦКПБ призова лекарите да се свържат с пациентите, които са получили дози от заразените стероиди след 21 май в над 20 щата.

Гъбичният менингит не е заразен. Той засяга защитната мембрана на главния и гръбначния мозък.

Заболяването е рядко и често пъти се открива твърде късно, защото на първо време минава незабелязано, тъй като симптомите му приличат на тези на обикновения грип.

#САЩ #Тенеси #Мичиган #Вирджиния #Индиана #Флорида #Мериленд #Минесота #Охайо #Ню Джърси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници