Погребват убитите в Мариупол в масови гробове

Погребват убитите в Мариупол в масови гробове
A A+ A++ A
Ръководителят на екипа на Службата на ООН за правата на човека в Украйна днес заяви, че наблюдателите са получили повече информация за масови гробове в обсадения пристанищен град Мариупол, включително за един, в който изглежда са били открити 200 тела, информира Ройтерс.

"Получаваме все повече информация за масови гробове там", каза пред репортери Матилда Богнер, говорейки чрез видеовръзка от Украйна, и добави, че някои от доказателствата са получени от сателитни снимки.

Службата на ООН за правата на човека, която има около 50 служители в Украйна, досега е преброило 1035 цивилни жертви, откакто Русия нахлу на 24 февруари.

Журналист на Ройтерс, който в неделя се добра до част от Мариупол, държана от руските сили, видял няколко тела, лежащи край пътя и група мъже, които копаят гробове в тревата край пътя.

Екипът на Богнер проучва предполагаемите нарушения на човешките права, като например съобщенията, че руските сили са застреляли и убили в колите им цивилни, когато са бягали; десетки случаи на изчезвания на украински служители и журналисти и насилственото извеждане на цивилни граждани в контролирана  от Русия територия.

Русия, която нарича действията си от 24 февруари насам "специална операция", отрича действията ѝ да са насочени срещу цивилни в Украйна.
Също днес Олексий Арестович, съветник на украинския президент, заяви, че украинските войски са отблъснали първата атака на руските сили срещу град Славутич, където живеят работниците от неработещата Чернобилска АЕЦ. По-рано днес местните власти заявиха, че градът е обграден и руските сили се намират съвсем близо до Славутич. Според информация от украинските власти руските сили са успели в някаква степен да създадат сухопътен коридор между Крим от Донецка област.
 

#война #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »