Правителството разглежда Бюджет 2013

Правителството разглежда Бюджет 2013
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството ще разгледа на редовното си заседание в сряда Бюджет 2013.

То ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за промени във висшия команден състав, предаде БГНЕС.

Поради навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание като заместник-началник на отбраната и от военна служба ще бъде освободен генерал-майор Йордан Йорданов.

Във връзка с подаден рапорт като заместник-началник на отбраната и от военна служба ще бъде освободен и вицеадмирал Пламен Манушев.

За неговия пост е предложен сегашният командир на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, който ще бъде удостоен със званието генерал-лейтенант.

Бригаден генерал Нейко Ненов се предлага за командир на Сухопътните войски и ще бъде удостоен със званието генерал-майор.

Негов заместник ще бъде бригаден генерал Красимир Кънев, който досега ръководеше 61-ва механизирана бригада.

Командир на бригадата става полк. Димитър Шивиков, който ще бъде произведен в звание бригаден генерал.

Като заместник-командващ на Съвместното командване на силите и от военна служба ще бъде освободен контраадмирал Валентин Гагашев, който през м. ноември навършва пределна възраст за притежаваното военно звание.

За длъжността е предложен заместник-командирът на ВМС комодор Георги Мотев, който ще бъде удостоен със званието контраадмирал.

Освободеният от него пост ще бъде зает от комодор Димитър Денев, който в момента е директор на дирекция „Ресурси“ в Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Лисабон.

За освобождаване от длъжност се предлага бригаден генерал Петър Петров – командир на 2-ра механизирана бригада, поради назначаването му в Съюзното командване на силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Постът му ще бъде поет от полк. Любчо Тодоров, който ще бъде произведен в звание бригаден генерал.

Комодор Митко Петев – командир на Военноморската база в Бургас, ще бъде преназначен като командир на Военноморската база, а бригаден генерал Цанко Стойков – командир на 3-та изтребителна авиационна база, ще стане командир на 3-та авиационна база.

Преназначенията се правят поради промени в наименованието на длъжностите. Бригаден генерал Ваньо Славеев ще бъде освободен като командир на 1-ва зенитноракетна бригада поради заличаване на длъжността му в приложението към Указ №85/2012 като изискваща висше офицерско звание.

Министерският съвет ще отпусне 3865 лв. за проведената диагностика и спешно лечение на изтъкнатия български режисьор Рангел Вълчанов.

Сумата е осигурена от сметката за чужди средства BG43 BNBG 96613300148402, открита в Българска народна банка.

Рангел Вълчанов е с тежко онкологично заболяване от 2000 г. За лечението му тази година се е наложило да провежда консултации в чужбина, както и процедури, които не се прилагат в България.

Правителството ще определи за университетски болници срока на новата им акредитационна оценка СБАЛАГ „Майчин дом“ София, МБАЛ – София, в структурата на ВМА, както и МБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ АД.

МБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ придобива статут на университетска болница след сливането на две лечебни заведения в Стара Загора.

В резултат „УМБАЛ – Стара Загора“ ЕАД беше заличено като дружество от търговския регистър, а правоприемник на всички негови активи и пасиви стана новата болница.

За университетски болници се определят лечебни заведения, получили много добра или отлична акредитационна оценка за дейностите по клинично обучение на студенти и докторанти.

Правителството ще приеме и решение за откриването на конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес“.

Територията се намира в изключителната икономическа зона на България в дълбоките води на Черно море и е с площ 4032 кв. км.

Разрешението за търсене и проучване ще бъде за срок пет години. В случай на търговско откритие титулярят на разрешението ще бъде определен пряко за концесионер за добив.

#Бюджет 2013 #Стара Загора #Черно море #Росен Плевнелиев #президент #Йордан Йорданов #Пламен Манушев #Стефан Василев #Нейко Ненов #Красимир Кънев #Димитър Шивиков #Валентин Гагашев #ВМС #Георги Мотев #Димитър Денев #НАТО #Лисабон #Петър Петров #Холандия #Любчо Тодоров #Митко Петев #Бургас #Цанко Стойков #Рангел Вълчанов #София #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »