Край на извънредната епидемична обстановка, очаква се отмяната й

Край на извънредната епидемична обстановка, очаква се  отмяната й
A A+ A++ A

Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото на здравните власти да въвеждат базисни противоепидемични мерки. Това става възможно с предложения за промени в Закона за здравето, внесени в Народното събрание от управляващата коалиция.

Действащата в момента извънредна епидемична обстановка е в сила до 31 март, така че промените би трябвало да се приемат преди края на месеца. С предлаганите промени в закона Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат както досега лесно да въвеждат базови COVID правила, сред които дистанция, дезинфекция, проветряване, носене на маски, организиране на ваксинационни пунктове и кампании, защото ваксинираните разпространяват вируса по-малко, COVID сертификат при влизане в България, но не и забрана за пътуване до страната С отпадането на извънредната епидемична обстановка също така не се отменят изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус. В проекта е записано още, че здравното министерството ще може до края на юни да подпомага финансово, с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на първа линия.

С края на извънредната епидемична обстановка постепенно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки, онлайн изпращане на книжа, облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия, забрана за износ на лекарства. По закон повечето от изброените облекчения ще важат известно време след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Най-често определеният срок е два или три месеца след отмяната ѝ. Така например мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса ще продължи да действа до края на юни.

#коронавирус #пандемия #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »