Радев след разговор с Байдън: Търсим самолети „втора ръка“ на лизинг

Радев след разговор с Байдън: Търсим самолети „втора ръка“ на лизинг
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев е поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса или да се ускори закъсняващата доставка на изтребителите F-16 за България, или да се потърси вариант за снабдяване с изтребители "втора ръка" на лизинг. Това обяви държавният глава пред журналисти в Брюксел след срещата на високо равнище на НАТО. 

Ако този вариант не се получи, може да потърсим съдействие и от европейските ни партньори, заяви Румен Радев. Президентът допълни, че е поставил въпроса за осигуряване на европейски изтребители на лизинг пред лидерите на Нидерландия, Франция и Италия.

От думите му стана ясно, че ако не стане американския вариат, то Радев е обсъждал с нидерландския премиер Марк Рюте възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите. „Ако и това не стане, търсим вариант за европейски изтребители от други наши партньори на лизинг, за да запълним тази празнота. Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща след малко с канцлера Шолц, също се разбрахме да се говори по този въпрос“, допълни Радев.

Германия и Италия използват "Еврофайтър", a Франция в момента модернизира своите "Мираж 2000", като освен това се чакат допълнителни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 г. "Рафал".

Президентът подчерта, че търсенето на алтернативни варианти е от компетенцията на правителството и вече е говорил с премиера Кирил Петков. Двамата, министъра на отбраната и началника на отбраната били на едно мнение.

Радев напомни, че заради забавянето на доставките на F-16, се очаква България да разполага с оперативни ексадрилни способности за новите изтребители чак към 2030-а г. Дотогава трябва да се търси решение за подсигуряване на противовъздушната и противоракетната отбрана на българска територия, за което имаме и ангажимент към НАТО, смята Радев.

Снимка: Прессекретариат на президента

#Румен Радев #Джо Байдън #НАТО #изтребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"