Отпор! Полша няма да плаща руския газ с рубли

Отпор! Полша няма да плаща руския газ с рубли
A A+ A++ A

Държавната енергийна компания на Полша заяви днес, че няма да плаща за руски газ в рубли, като стана поредната, която отхвърли исканията на Кремъл на фона на безпрецедентните санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

"Не виждаме как бихме могли да го направим”, цитира агенция PAP думите на Павел Маевски, ръководител на държавната петролна и газова компания PGNiG.

"Договорът определя начините на плащане. Не позволява на една от страните да го променя според желанието си”, каза той.

В сряда президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще приема плащания само в рубли за доставките на газ за "неприятелски страни”, след като Москва беше засегната от лавина от санкции заради войната в Украйна.

Министърът на икономиката на Германия, страната, която преди войната внасяше 55% от природния си газ от Русия, заяви, че този ход е нарушение на договора и че Берлин ще обсъди с европейските си партньори как да реагира.

Шефът на австрийската енергийна компания OMV заяви, че подписаният договор не позволява плащания в рубли.

Настоящият договор на Полша за руски газ изтича в края на годината. Варшава се надява след това да се откаже от руския газ, като го замени с доставки на втечнен газ в пристанищата и газ от Норвегия по тръбопровод през Балтийско море.

Непосредствено след изявлението на Путин за синьото гориво рублата, която рязко се срина от началото на войната в Украйна, поскъпна спрямо долара и еврото, а цените на газа се повишиха.

Източник:БГНЕС

#Полша #руски газ #рубли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"