ВСС прие правила, спасяващи Гешев от пълна проверка

ВСС прие правила, спасяващи Гешев от пълна проверка
A A+ A++ A

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие такива правила за разглеждане на искания за отстраняване на главния прокурор или председателите на Върховния касационен и административен съд, че на практика спаси Иван Гешев от пълна проверка по искането на правосъдния министър Надежда Йорданова, съобщава news.lex.bg.

С мнозинство от 14 на 3 гласа (председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, Олга Керелска и Атанаска Дишева) днес членовете на съвета отхвърлиха възможността да се дискутират деяния на Иван Гешев отпреди началото на мандата му - т.е. като редови прокурор - като основание за предсрочното му освобождаване. Дебат дали искането на Йорданова е допустимо ще има на четвърти април.

В началото на март Йорданова внесе искане за освобождаване на главния прокурор, в което се твърди, че с действия и бездействия той е накърнил престижа на съдебната власт. В искането са включени данни за дейността на Гешев от началото на мандата му, но и от работата му като прокурор преди това. Посочени са девет основания, като четири от тях са за времето, преди Гешев да стане главен прокурор.

Така с приетите днес правила съдебният съвет няма да обсъди осъдителното решение срещу България по дело, заведено от Евгения и Николай Баневи, които осъдиха държавата заради думи на Гешев, но по времето, когато той беше зам. главен прокурор и шеф на спецпрокуратурата.

Няма да може да бъде разгледани и основанията за искането за свалянето на имунитета на Елена Йончева (което Европейският парламент отказа да свали заради съмнения, че мотивите са политически - бел. ред), твърденията от сигнала на бившия съсобственик на компанията за млечни продукти "Жоси" Георги Георгиев срещу Гешев, и неразследването на отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Дебатът

В проекта на правила беше записано, че Пленумът на ВСС преценява основанията за допустимост за разглеждане на предложението за нарушения, извършени в рамките на мандата на тримата големи.

"Уронване на престижа на съдебната власт има, когато определени факти и обстоятелства станат публично известни. Това не съвпада с времето, в което тези нарушения са извършени, и ненапразно в Закона за съдебната власт има и други текстове, в които е казано, че уронването настъпва с публичното оповестяване. Дори за дисциплинарните производства срокът за реализиране на такава отговорност, за нейното образуване и развитие започва да тече от момента на публичното оповестяване", обясни Атанаска Дишева. Според нея с подобен текст се поставя изискването действията и бездействията, които съставляват нарушения, да са извършени от лицето в качеството му на председател на ВКС и на ВАС или на главен прокурор.

"Когато тези обстоятелства са станали назад във времето, с това изискване за процесуална допустимост, ще изключим възможността изобщо да се обсъждат такива случаи", заяви още Дишева.

"Г-жа Йорданова и колегите, които стоят зад нея, са се насочили към студентските ми години. В случай че този текст не отпадне, има опасност да отидем в по-ранни периоди, до гимназията и аз няма да мога да се защитя, защото нямам спомени от тези години", коментира Иван Гешев.

След като мнозинството от членове, които подкрепят главния прокурор - Боян Новански, Гергана Мутафова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков се изказаха в подкрепа на това текста на правилата да остане, Дишева заяви:

"На всички ни е ясно, че приемаме правила, за да разгледаме предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Наясно сте и че ако приемете този текст, ще бъдат игнорирани няколко от случаите, посочени в това предложение, почти половината основания." Министърът на правосъдието Надежда Йорданова също настоя текстът да отпадне и обърна внимание, че това е въпрос, който следва да се обсъди по същество. "Кога е извършено нарушението, кога са настъпили неговите последици, кога е станало обществено известно, кога то като ефект е довело до уронване на престижа на съдебната власт са въпроси, които могат да бъдат изяснени в дебат по същество. Има много ситуации, в които има действия и бездействия, но техният противоправен характер е налице с влизането в сила на съдебен акт", заяви министърът и даде за пример с решенията на Европейския съд по правата на човека.

Ограничаването в рамките на мандата като изискване за допустимост е пречка да бъдат обсъдени някои от случаите в предложението - това са делото "Баневи", казуса с Емилиян Гебрев и може би частично и Елена Йончева", каза министърът.

Това предизвика Иван Гешев да се опита "да успокои" Йорданова. "Не се притеснявайте за делата срещу Васил Божков и Баневи, защото те са невинни до доказване на противното. Енергията, която влагате, може да се насочи за друго - например, ако сте им адвокат и да ги представлявате. Но отидете в Девня и Троян да питате хората какво смятат за тези въпроси", заяви Гешев, без да конкретизира какво има предвид.

Процедурата - на няколко етапа

Гласуваните правила предвиждат първо да има преценка по допустимостта на искането на Йорданова (бел.ред. Иван Гешев, който има мнозинство в съвета вече го определи като правно нищо).

Ако бъдат открити някакви нередности в предложението, ще се даде срок от седем дни за отстраняването им. Ако искането бъде допуснато до разглеждане, след седем дни ще се насрочва ново заседание на съвета за обсъждане по същество. На него, Гешев ще може да се ползва от защита и ще може да се представлява от адвокат, съдия или прокурор.

При разглеждането по същество, ще може да се събират допълнителни доказателства, да се изслушат вещи лица и т.н. Ако се стигне до събиране на нови доказателства, съдебният съвет ще дава седемдневен срок на страните да се запознаят с тях и после отново ще обсъжда случаите.

 

 

#Иван Гешев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »