България очаква Митрофанова да напусне България, викаме посланика ни в Русия в София

България очаква Митрофанова да напусне България, викаме посланика ни в Русия в София
A A+ A++ A

България вика за консултации посланика си в Русия и очаква реципрочно действие - Елеонора Митрофанова да напусне страната и да се върне в родината си за консултации, обяви премиерът Кирил Петков преди срещата на върха в Брюксел. 

Изказването му идва след продължаващото почти месец напрежение между Руското посолство и правителството. Вчера Петков заяви, че ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към изявленията на руския посланик Елеонора Митрофанова. По думите му не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство. 

Няколко часа по-късно Митрофанова му отговори индиректно в телевизионно интервю и заяви, че е неприемливо чиновници да критикуват посланик.

Преди три дни тя заяви в интервю за "Русия 24", цитирана от offnews.bg че "народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна".

Навръх националния ни празник - 3 март, посланичката заяви, че сме получили свободата си и сравни ситуацията в Донбас с турското робство. Тогава нарече правителството ни "проамериканско". В триминутното си видео Митрофанова говори най-вече за войната в Украйна, започната от Руската федерация на 24 февруари, в опит да оправдае руските военни действия.

Британски войници идват у нас

Премиерът съобщи, че над 150 военнослужещи от Великобритания ще се присъединят към българската бойна група. Той допълни, че в момента се водят разговори и с Италия.

Двойният аршин на прокуратурата

С тези думи Петков отново коментира бързата реакция на спецпрокуратурата да образува производство срещу вицепремиера Асен Василев, което се случва за часове, и мудността по разследването за твърденията на Васил Божков за рекет от Борисов, Горанов и Арнаудова.

Заради арестите той не изключи, че опозиционните партии ще поискат вот на недоверие. Според него причината е, че "всички хора, които са забогатявали с корупция, в момента много се страхуват". Петков допълни, че от арестите миналия четвъртък сигналите за корупционни схеми, които достигат до МВР, са се увеличили, като голяма част от тях са свързани със злоупотреби с евросредства.

Петков каза, че е провел разговор в ЕК във връзка с нередностите по европроекти в България. По думите му представители на Европейската комисия са благодарили за решителните действия на страната.

Символична военна подкрепа за Украйна

Премиерът заяви, че ако парламентът реши държавата да изпрати и военна помощ за Украйна, то тя ще е по-скоро символична.

Цените на газа

Петков съобщи, че утре евролидерите ще обсъждат българското предложение за общоевропейски договор за покупка на газ. По думите му това би намалило цената на газа, а в резултат и на много стоки.

#Елеонора Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"