Зеленски зове света: Изпълнете улиците и площадите в подкрепа на Украйна ВИДЕО

Зеленски зове света: Изпълнете улиците и площадите в подкрепа на Украйна ВИДЕО
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски призова хората по целия свят да се съберат публично днес, за да покажат подкрепата си за страната му, бореща се с руската инвазия, която по думите му разбива сърцето на „всеки свободен човек на планетата“.

Зеленски, чиито видеообръщения многократно приковаваха вниманието на света, също каза, че ще говори пред членовете на НАТО чрез видеовръзка, за да поиска от алианса да предостави „ефективна и неограничена“ подкрепа на Украйна, включително всички оръжия, от които страната се нуждае, за да отблъсне натиска на Русия.

„Излезте на вашите площади, на вашите улици. Станете видими и чути“, каза Зеленски на английски по време на емоционално видео обръщение късно снощи.

„Кажете, че хората имат значение. Свободата има значение. Мирът има значение. Украйна има значение."

Вече измина месец и ние издържахме шест пъти по-дълго, отколкото планираше врагът, заяви още Зеленски, цитиран от Укринформ.

"Те бяха сигурни, че Украйна не е държава. Те бяха сигурни, че ние не сме народ. Те сами се излъгаха", каза той по адрес на ръководството на Русия. По думите му "това е тяхното държавно самоубийство, а ние само защищаваме своя живот".

В речта си Зеленски се обърна и към гражданите на Русия, като декларира, че Киев полага всички усилия да сложи край на тази война и увери, че тогава руски деца "повече няма да бъдат пращани на умират на наша земя, на наша територия". "Спасявайте своите синове от войната, разказвайте истината за войната", призова президентът на Украйна. Той прикани руснаците, ако имат възможност, да напускат Русия, за да не плащат данъци, с които да се води война.

Междувременно Великобритания съобщи, че ще достави на Украйна още близо 6 000 отбранителни ракети и ще ѝ отпусна допълнително 30 млн. лири в помощ за излъчванията на Би Би Си в региона и за заплати на украинските войници и пилоти, предаде Ройтерс, като се позова на Даунинг стрийт 10.

Премиерът Борис Джонсън ще обяви този нов пакет от помощи днес на срещите на върха на НАТО и Г-7, с което ще демонстрира желание за по-нататъшно укрепване на отбранителния потенциал на Украйна.

"След един месец в тази криза международната общност е изправена пред избор. Можем да запазим жив пламъка на свободата в Украйна или да рискуваме той да да бъде загасен в Европа и света", се казва в съобщението.

Великобритания е казала, че с новия пакeт тя ще е доставила на Украйна към 10 хиляди ракети и над 400 млн. лири за хуманитарна и икономическа помощ.

Швеция и Германия обявиха също доставки за Украйна съответно на 5000 и 2000 нови противотанкови оръжия. Украинските сили вече получиха 1000 противотанкови оръжия и 500 преносимо-ракетни комплекси от типа "Стрингър" от резервите на германската армия, припомня Франс прес. Що се касае до шведската помощ тя ще е в размер на 205 милиона крони (21,7 милиона долара), предаде ДПА. Швеция вече изпрати 5000 противотанкови оръжия на Украйна заедно с друго военно оборудване. Подобни оръжия са лесни за боравене и не изискват специална подготовка от шведска страна, поясни шведският министър на отбраната Петер Хулквист, цитиран от БТА.

Срещи на върха в Брюксел

В Брюксел днес предстоят срещи на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО, ЕС и Г-7, посветени основно на войната в Украйна.

Предвижда се до обед участниците в срещата на НАТО да утвърдят решения, свързани с засилване на присъствието на алианса по източния фланг заради нарасналата заплаха от Русия. Очаква се алиансът да утвърди разполагането на допълнителни четири съюзнически батальона в България, Унгария, Словакия и Румъния. С това батальоните по източния фланг ще станат общо осем, заедно с частите, изпратени в Полша, Литва, Латвия и Естония.

НАТО ще подготви предоставянето на допълнителна помощ за Украйна за киберзащита и за мерки при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи, след като вече осигури средства за противовъздушна отбрана, дронове, гориво, боеприпаси и финанси, а страните от пакта приютиха близо четири милиона украински бежанци.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да се включи онлайн в заседанията на НАТО и на Европейския съвет.

Програмата на срещите предвижда президентът на САЩ Джо Байдън да участва като гост в заседанието на лидерите от ЕС, на което ще бъдат обсъдени допълнителни мерки за овладяване на последиците от войната, включително в областите на енергетиката.

В петък Европейският съвет ще продължи с обсъждането на възможността за допълнителни санкции срещу Москва и руски представители, както и на състоянието на пандемията от ковид и въпроси от областите на отбраната, икономиката и сигурността.

Предвижда се тази вечер Европейският съвет да удължи с още две години и половина мандата на председателя на институцията Шарл Мишел.

България ще бъде представлявана на заседанието на НАТО от президента Румен Радев, а в Европейския съвет - от премиера Кирил Петков.

#Володимир Зеленски #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"