Без чай от женшен при високо кръвно, без мащерката и риган при бременност

Без чай от женшен при високо кръвно, без мащерката и риган при бременност
A A+ A++ A

Не пийте чай от женшен, ако страдате от високо кръвно, а при бременност внимавайте с мащерката и ригана. Това съветва лекарят Надежда Капнинская пред вестник „Известия”, цитиран от "Телеграф".

Ползите от билковите чайове са неоспорими, но само квалифициран лекар трябва да ги предписва. Почти всички лечебни растения имат противопоказания и възможни странични ефекти. Много билки съдържат токсични вещества и изискват ограничаване на приема или пълно спиране при хора, страдащи от алергии и полиноза, каза специалистът.

Има и чайове, които са безопасни за организма. Например добър избор за ежедневна консумация е на основата на смес между листата от къпини и малини. Друга здравословна отвара се приготвя от плодове на шипка. Те имат приятен вкус и са богати на витамин С. Трябва да се отбележи, че е по-добре да купувате чайове от билковите аптеки след консултация с личния лекар, пише БГНЕС. При високо кръвно са забранени всички билкови настойки, съдържащи женшен, божур, корен от марал, тъй като те имат способността да го вдигат. Някои хора предпочитат да пият билкови чайове без кофеин вместо други отвари, за да избегнат излагането на кофеин по време на бременност. Въпреки това не всички билкови чайове са безопасни за употреба по време на бременност.

Някои билки могат да са вредни по време на бременност. През първия триместър не можете да приемате риган и мащерка - те силно повишават тонуса на матката, съветва Капинска. Освен това билковите чайове, съдържащи корен от билката черен кохош или женско биле, могат да предизвикат преждевременно раждане и трябва да се избягват.

Излагането на високи нива на кофеин от напитки като чай по време на бременност може да доведе до усложнения, както и да увеличи риска от спонтанен аборт или ниско тегло при раждане. Повечето изследвания показват, че рискът от усложнения остава сравнително нисък, ако поддържате дневния си прием на кофеин под 200–300 милиграма на ден. Въпреки това Американският колеж по акушерство и гинекология препоръчва да не се превишава границата от 200 милиграма.

Въпреки че умерената консумация на чай е много здравословен избор, повече от 3–4 чаши или 950 милилитра на ден може да има някои отрицателни странични ефекти не само върху бременните жени. Дори здравите хора трябва да внимават с различните видове отвари, независимо дали са билкови или не. Причината, че те са богат източник на клас съединения, наречени танини. Те от своя страна могат да се свързват с желязото в определени храни и да пречи на усвояването му. Дефицитът на желязо е един от най-честите дефицити на хранителни вещества в света и ако имате ниски нива на желязо, прекомерният прием на чай може да влоши състоянието ви. Танините на чая е по-вероятно да възпрепятстват усвояването на желязо от растителни източници, отколкото от храни от животински произход. Някои чайове пък съдържат кофеин. Прекомерната консумация на кофеин от чай или друг източник може да допринесе за чувство на тревожност, стрес и безпокойство. Една средна чаша от 240 милилитра съдържа около 11–61 милиграма акофеин, в зависимост от сорта и метода на приготвяне. Черните чайове обикновено съдържат повече кофеин от зелените сортове и колкото по-дълго накисвате чая си, толкова по-високо е съдържанието му на кофеин.

Снимка: Уикипедия

#женшен #бременност #високо кръвно #билки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »