Прокуратурата образува дело на Асен Василев за престъпление по служба, Гешев лично го наредил

Прокуратурата образува дело на Асен Василев за престъпление по служба, Гешев лично го наредил
A A+ A++ A

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев за престъпление по служба. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти в парламента. По негови думи делото е започнало след сигнал на бизнесменът Георги Самуилов, който е собственик на "Инса Ойл". Главният прокурор е изпратил разпределил сигнала с изречението "да се образува досъдебно производство", като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това, каза още Рашков.

Министърът за пореден път атакува държавното обвинение, че не работи по материалите, които му изпращат разследващите органи на МВР. "Изпратили сме много томове с материали на СГП и сега никой не знае какво се случва с тях", уточни той и даде пример с проверка за строителството на АМ "Хемус", по която и до днес се чака отговор от наблюдаващите прокурори. "Все едно работим в различни държави, на различни планети и по различни проблеми", коментира още Рашков

Днес министърът представи в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност проект за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще дадат известна автономност на разследващите полицаи. Предлага се тези служители на МВР да имат правомощието самостоятелно да образуват досъдебно производство, вместо да чакат за това постановление на прокурор. Държавното обвинение все пак ще остане господар на производството, като упражнява надзор за законност с възможност да прекрати делото при липса на данни за престъпление. 

Другото предложение е да отпадне ролята на прокуратурата като посредник между МВР и съда, когато разследващите органи поискат да извършат претърсвания и изземвания. По този начин ще се облекчи процесът и ще се спести време, коментира Рашков. Проектът му срещна подкрепа от управляващата коалиция. В комисията се обсъди още възможността да се дадат провомощия на разследващите полицаи лично да се обръщат към съда, за да искат прилагане на специални разузнавателни средства. Към настоящия момент това отново се прави с посредничеството на държавното обвинение, пише "Сега".

#Асен Василев #Иван Гешев #Бойко Рашков #престъпление по служба #досъдебно производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »