3,4 млрд. евро помощ за държавите, приютили бежанци от Украйна, предлага ЕК

3,4 млрд. евро помощ за държавите, приютили бежанци от Украйна, предлага ЕК
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи днес държавите, които приютяват бежанци от Украйна, да бъдат подкрепени с 3,4 милиарда евро.

За държавите от първа линия  - Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и страните, приели най-голям брой украински бежанци според числеността на тяхното население (над един процент между 24 февруари и 23 март 2022 г.) - Австрия, България, Чехия и Естония, ЕК предлага делът на предварително осигурените средства да се увеличи до 45 на сто по сумите, предвидени за икономическо възстановяване от пандемията.

За всички останали държави от ЕС комисията предлага предварителното финансиране да се увеличи от 11 на 15 на сто. Средствата се предвижда да бъдат насочени към нуждите на бежанците от подслон, здравеопазване, образование и работа.

Предложенията на ЕК подлежат на допълнително одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

От началото на кризата в Украйна през 2014 г. ЕС е осигурил над 1 млрд. евро хуманитарна помощ. Бюджетът на ЕС за икономическо възстановяване предвижда 50,6 млрд. евро за политиката на сближаване до края на тази година, се отбелязва в съобщението. 

 

Източник: БТА

#ЕК #помощи #украински бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"