ФБР: През миналата година хакерите са откраднали 6,9 милиарда долара

ФБР: През миналата година хакерите са откраднали 6,9 милиарда долара
A A+ A++ A

Загубите за потребителите от интернет престъпления през 2021 г. възлизат на над 6,9 млрд. долара. Това показват данните на годишния Доклад за интернет престъпността на ФБР, който агенцията публикува.

В него се посочва, че онлайн кражбите достигат рекордни стойности. Сумата е с 2 млрд. долара по-голяма спрямо 2020 г., като данните са главно от американски потребители, които са подали сигнали. Това означава, че реалната сума е още по-сериозна, предава vesti.bg.

През 2021 г. до ФБР са подадени 847 376 сигнала за интернет престъпления. Това е със 7% повече спрямо 2020 г., но и ръст с цели 81% в сравнение с 2019 г.

Най-много са оплакванията за фишинг измами, следвани от фалшиви оферти за неполучени продукти и услуги. На трето място са атаките срещу лични данни и съответната им кражба.

Най-големи са загубите чрез компрометиране на лични и бизнес имейли - почти 2,4 млрд. долара. На второ място са онлайн измами за изгодни инвестиции - 1,45 млрд. долара. На трета позиция са измами чрез онлайн запознанства и романтика - 956 млн. долара.

Много доходоносни за хакерите са още кражбите на лични данни - 517 млн. долара, следвани от онлайн измами с продажби на имоти или наеми - 350 млн. долара. Популярни са и измами чрез онлайн техническа поддръжка, като по този начин хакерите са откраднали поне 347 млн. долара.

ФБР призовава потребителите не само към бдителност, но и да съобщават своевременно на властите, ако станат жертва на онлайн престъпление. Много хора не подават сигнали, което затруднява борбата с хакерите.

#хакери #ФБР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »