Главният архитект бил потресен от вида на Цар Освободител в Требич

Главният архитект бил потресен от вида на Цар Освободител в Требич
Паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата, разказаха от Движение „България на гражданите". Снимка: „България на гражданите"
A A+ A++ A

Главният архитект на София Петър Диков бил потресен от вида на паметника на Цар Освободител в леярната в софийското село Требич.

По паметника на Цар Освободител не е извършена никаква реставраторска дейност от демонтирането му на 5 септември досега, съобщиха от партията на Меглена Кунева „България на гражданите" в неделя.

В края на август започна реставрация на паметника „Цар Освободител". Руската неправителствена организация „Хуманитарна фондация на Андрей Скоч „Поколение" даде 1,1 млн. лв. без ДДС, но най-вероятно поне още 40% от сумата ще бъдат нужни допълнително в процеса на работа.

Според скулптора проф. Велислав Минеков момументът бил „абсолютно зарязан е вдин селски двор", а около него царяла „абсолютна кочина".

"Аз също бях потресен от снимките, които видях на мястото, на което се намира сега скулптурата на Цар Освободител. Основателна е бележката за сигурността на паметника. Това е сериозен проблем и смятаме да го разгледаме - и за охраната, и за начина, по който се реставрира," призна Петър Диков, цитиран пред БГНЕС.

Той не изключва възможността някое парче от „Цар Освободител" да бъде откраднато и предадено за вторични суровини, подобно на паметника на Владимир Димитров – Майстора.

Скулпторът Марин Марков, собственик на леярната в Требич, пък увери, че мястото се пази от охрана и камери и не е ставало обект на набези.

Инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, които заедно със Столична община са организирали дейностите за реставрация, потвърди, че от самия паметник и в момента има липсващи елементи, но те не са изчезнали в Требич.

Зам.-председателят на КСБ инж. Иван Бойков също призна, че има основание за притеснение, и обеща да бъдат взети мерки.

Главният архитект Петър Диков опроверга информацията, че повод за реставрацията на паметника на Цар Освободител е желанието на близки до управляващите хора да построят подземен гараж под площад „Народно събрание".

„Това е лъжа. Няма да се прави и няма такова движение за строителство. Наследих такъв проект като главен архитект, беше внесен за съгласуване и след писмо на МВР, те не са дали съгласие за това заради сигурността на народните представители. Бях потресен от идеите, поднесени от медиите, че този паметник ще отпътува и на мястото на тази скулптура ще се слага друга," продължи Петър Диков.

По думите му, редица специалисти били единодушни, че скулптурата на Арнолдо Дзоки била една от най-красивите конни фигури в Европа

Според инж. Светослав Глосов кражбата на част от паметника била невъзможна, защото и най-дребната негова част тежала 400-500 кг, а се работело навън заради мащаба на скулптурната група.

„Тя не е нарязана, а са разглобени елементите, както навремето са били сглобявани отделните части," допълни той.

#Петър Диков #главен архитект на София #Цар Освободител #паметник #леярна #село Требич #„България на гражданите" #проф. Велислав Минеков #Светослав Глосов #Камара на строителите в България #площад „Народно събрание"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"