5700 са жертвите на кръвното отмъщение в Албания за 20 г.

5700 са жертвите на кръвното отмъщение в Албания за 20 г.
5700 души са жертвите на кръвното отмъщение в Албания през последните 20 години, съобщиха местни медии. Снимка: illyricum.org
A A+ A++ A

5700 души са жертвите на кръвното отмъщение в Албания през последните 20 години, съобщиха местни медии.

Данните бяха оповестени на конференция в град Шкодра под надслов „Кръвното отмъщение все още е отворена рана", на която присъстваха неправителствени организации, представители на ОССЕ, Католическата църква и местните власти, предаде БГНЕС.

Инициатор на срещата е Католическата църква, която си поставя за задача да накара албанците да прекратят стария обичай на отмъщенията, който все още е много популярен сред жителите в северните области на балканската страна.

Организаторите призоваха държавата да вземе по-строги мерки срещу кръвното отмъщение.

Албания е една от малкото страни в света, в която все още се практикува кръвното отмъщение (вендета), раздаването на правосъдие на принципа „око за око, зъб за зъб,

кръв за кръв".

Самозвани раздавачи на правосъдие все още се изявяват още само в Черна гора, Косово, Сицилия и на остров Крит.

Неписано правило е, че враждата се сдържа по време на погребенията, а след това отново започва „ловът на глави" на онези, които са пролели нечия кръв.

По време на управлението на Енвер Ходжа през 50-те години на XX век строгите наказания срещу кръвното отмъщение в Албания почти прекратиха вековната варварска традиция, но не успяха да я изкоренят от съзнанието на хората.

След промените в Албания, най-вече по време на големите бунтове през 1997 г. кървавият обичай отново беше възроден.

#Албания #ОССЕ #Католическа църква #Черна гора #Косово #Сицилия #Крит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай