27-и ден: От Мариупол не е останало нищо ВИДЕА

27-и ден: От Мариупол не е останало нищо ВИДЕА
A A+ A++ A

27-и ден от войната в Украйна. Жителите на столицата Киев са прекарали първа сравнително спокойна нощ за последните седмици. В същото време обаче се съобщава за две „свръхмощни бомби“, ударили Мариупол.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че от обсадения град не е останало нищо. В капана му обаче са близо 100 000 цивилни без храна, вода и лекарства. Зеленски определи продължаващите преговори с Русия като „трудни и на моменти противоречиви“. Днес той ще се обърне чрез видеовръзка към френския парламент, а утре ще вземе виртуално участие и в срещата на НАТО в Брюксел.

А от Пентагона определиха отказа на Москва да изключи възможността за употреба на ядрено оръжие като „безразсъден“. Снощи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще използва ядрено оръжие само при „екзистенциална заплаха“, пише bTV.

 

Сателитни снимки показват огромните разрушения на жилищни и производствени сгради в Мариупол, а 100 000 души не могат да бъдат евакуирани и живеят в нечовешки условия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

По думите му, продължава работата на различни нива, за да се насърчи Русия да се придвижи към мир. Зеленски посочи още, че украинските представители всеки ден участват в преговорите, които се провеждат практически всеки ден. Украинският президент обвини руските сили, които атакуват Мариупол, че пречат на евакуацията от града.

Зеленски ще участва чрез видеоконферентна връзка в Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в четвъртък и на която основна тема ще бъде войната в Украйна.

"Към днешна дата, около 100 хиляди души в града са в нечовешки условия, напълно блокирани, без храна, без вода, без лекарства, подложени на постоянен обстрел, постоянни бомбардировки. Вече повече от седмица се опитваме на организираме стабилни хуманитарни коридори за жителите на Мариупол. И почти всичките ни опити, за съжаление, бяха осуетени от руските окупатори. Чрез обстрел или умишлен терор", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

#война #Украйна #Русия #Мариупол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"