Американски войски в България: Лоша идея и голям риск?

Американски войски в България: Лоша идея и голям риск?
A A+ A++ A

Този уикенд министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети България и проведе съвместна пресконференция с българския премиер Кирил Петков. Лойд се обърна и към американски и български войски в България.

Лойд и Петков обявиха, че САЩ предоставят бойните машини Stryker, които да се дислоцират в България. САЩ създават бойна група от до 1000 войници под оперативното командване на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа.

Това е завой на 180 градуса. Бившият български министър на отбраната Стефан Янев изрази позиция още през февруари, че американските войски в България не са необходими и този ход трябва да се избягва.

Допускането на американски войски в България е ненужен риск и отговорност. То се основава на предположението, че има вероятност президентът Путин да нахлуе в България, а това е едно доста рисково послание, което се изпраща.

Преди това, през декември 2021 г., аз изразих мнение в Новините, че разполагането на американски войски на българска територия би било катастрофа. На същата позиция беше и бившият министър на отбраната Янев. Янев беше уволнен бързо, след като се опита да прокара по-премерена позиция по отношение на войната в Украйна и да определи каква трябва да бъде външната политика на България.
Присъствието на американски войски обикновено представлява риск за местните жители.
В съответствие с политиката на премиера Петков спрямо Русия, този ход ескалира позицията на България, като създава ненужен риск по отношение на посланието, което българското ръководство изпраща на президента Путин.

Точно както присъствието на сините каски на ООН, присъствието на американски войски често е лоша новина за местното население. През юни 2021 г. американски войски щурмуваха една българска фабрика. Повече въоръжени американски войски на българска земя означава по-рискови ситуации от този тип. Ясно е, че България няма да командва войските на САЩ и НАТО.

В тази ситуация има много пластове на възможния ни ангажимент и българското ръководство трябва да е наясно, че при някои решения не може просто да се оттегли. Като българи не можем да изпрашаме сигнал на президента Путин, че ние мислим, че той може да нахлуе в България. Това е опасно предположение, а американските войски сигнализират точно това.

Коменатар на Ивета Чернева. Тя е автор на бестселърите на Amazon, политически коментатор и правозащитник. Последната й книга е „Тръмп, европейска сигурност и Турция“. Кариерата на Чернева включва Конгреса и ООН; тя беше топ финалист за специален докладчик на ООН за свободата на словото през 2020 г. Мненията на Ивета се появяват в Euronews, New York Times, Salon, The Guardian, Jurist, Washington Examiner, Modern Diplomacy, Emerging Europe, EurActiv, The Fletcher Forum, LSE, Daily Express. Тя коментира по телевизията и радиото за Euronews, DW, Voice of America и др.

#война #Русия #Украйна #Америка #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »