Рускиня в България: Надявам се, че това е краят на Путин!

Рускиня в България: Надявам се, че това е краят на Путин!
A A+ A++ A

„Надявам се, че това е краят на Путин“, казва рускинята Анастасия, която заедно с приятелката си Полина е подписала писмо срещу агресията на Путин. В момента и двете са в България и се надяват, че украинците ще устоят.

“Майка ми подкрепя Путин. Гласува за него. Това ми разбива сърцето”, казва Анастасия, цитирана от Дойче Веле.Тя е завършила Московския държавен институт по международни отношения, но от 2016 година живее в Германия. “Когато инвазията в Крим започна, аз и цялата ми група в университета бяхме против агресията. Много ни беше страх да изразим мнението си, защото можеше да ни изключат. Вече бях получила две предупреждения. Затова и не казах нищо”, спомня си рускинята. “Осъзнах, че не мога да живея в Русия повече. Чувствах се малцинство. Повечето ми приятели също напуснаха Русия в следващите години.” Тя успява да спечели стипендия за Германия и да замине да следва там. След това работи за Apple, дори за кратко се връща в Русия, но не иска да остава в родината си. “Животът в Москва е хубав и можеш да си добър консуматор там. Но животът не е само консумиране, има и принципи.”

Сега Анастасия е в Русе, за да посети своята състудентка и приятелка Полина. В началото на март двете подписват писмо заедно със свои колеги и професори, което “недвусмислено осъжда военните действия на Руската федерация на територията на Украйна”. На 4 март в Русия влезе в сила нов закон, според който публикуването на “фалшиви новини” за армията ще бъде наказвано с до 15 години затвор. Така всички, които са подписали писмото, потенциално могат да попаднат под ударите на новото законодателство.

Затова Полина временно напуска Русия и отива в Русе с приятеля си, който е българин. “Временно съм тук, още планирам да се върна в Русия”, казва тя. Но кога? “Може би, когато протестът се разшири, може би, когато повече хора са готови да се обявят срещу режима”.

“Приятно е да мислиш, че твоята държава върши правилното нещо”

Режимът на Путин все още се радва на широка подкрепа. Според данните на социологическия център “Левада” към края на февруари одобрението за руския президент е било 71%. Анастасия и Полина търсят причините извън стандартните обяснения за пропагандата и манипулациите. “Има хора, които подкрепят режима, защото така по-лесно приемат случващото се. Ако погледнеш страната си, ще осъзнаеш, че едно време тя се е борила срещу фашизма, а сега е агресор”, казва Анастасия. “Тя се държи като фашистка държава. Не можеш да приемеш подобно нещо. Приятно е да мислиш, че твоята държава върши правилното нещо, че освобождава Украйна от фашизма, вместо да погледнеш истината в очите.”

За Анастасия трите основни съставки от рецептата за подчиняване на едно общество са “контролирани от държавата медии, пропаганда и добре платени IT-експерти, които работят за управляващите”. И така се стига до ситуацията днес, в която истината за голяма част от руснаците звучи като от някакъв паралелен свят. “Пропагандата работи добре. Аз съм политолог, образованието ми е от три държави. Но когато слушам какво казват в Русия, защото искам да съм информирана и за тяхната версия, наистина звучи убедително”, признава и Анастасия. “Ако не знаеш как да проверяваш информация и как да мислиш критично, е лесно да повярваш.”

Голямата част от приятелите и състудентите на Полина и Анастасия, които са против войната и критикуват режима, са напуснали Русия. Но семействата им са все още там. “Цялото ми семейство, с изключението на малката ми сестра, подкрепя Путин”, казва Полина. “Те гледат руската телевизия и вярват на това, което виждат там. Много е трудно за мен.” В началото темата за руската инвазия дори провокирала смесени настроения, но с времето позицията на много от руснаците се втвърдила. “В началото баща ми смяташе, че това е ужасно и че Русия ще изгуби от войната. Но с времето той промени мнението си”, казва Полина.

“Да, Путин е лош, но какво можем да направим?”

През 2017 година Анастасия организира първия си протест в Берлин. Повод за него са обвиненията в корупция срещу бившия вече президент Дмитрий Медведев. Алексей Навални тогава публикува доклад, според който Медведев е ощетил държавата с над 1 милиард евро и се е сдобил със скъпи имения и яхти. „Тогава не дойдоха много хора. Но през 2021-а, когато арестуваха Навални и се появи информация за двореца на Путин, организирахме друг протест и този път дойдоха 3000 човека”, спомня си Анастасия. Но с горчивина признава: “Опитвахме се да привлечем внимание, но никой не слушаше. Хората казваха “Да, Путин е лош, но какво можем да направим?”. И ето докъде се стигна.”

Тя казва, че руският президент се е подготвял от години за случващото се в момента. Докато светът си е затварял очите. “Той елиминира свободата на словото, свободата да протестираш, той убиваше и задържаше хората, които му се противопоставяха. Самият Путин няма никакви проблеми сега, защото е добре подготвен. Но обикновените руснаци ще платят цената”, казва политоложката.

А оттук накъде?

И двете жени не се наемат да прогнозират кога и как ще приключи конфликтът. Засега Полина остава в България. Тя дава частни уроци на руснаци онлайн и така се издържа. Но не е ясно колко устойчиви ще са доходите ѝ. “Притеснявам се, че ако положението продължи да ескалира, много от клиентите ми няма да могат да си плащат. Освен това получавам парите си в рубли, а курсът се срива постоянно. Преди войната получавах двойно повече в еквивалента на долари или евро”, признава тя.

“Надявам се, че това е краят на Путин. Ще се радвам да се върна в Русия и да се включа в политиката”, казва Анастасия. Но психическото състояние на руския президент и границите, които е готов да прекрачи, я плашат. “Той е психопат. И ме е страх, че ядрената атака не е изключена.” В момента тя помага на бежанците от войната, говори срещу руската агресия и се надява, че украинците ще устоят. “Те са от правилната страна и съм сигурна, че ще се борят до края. Надявам се, че ще спечелят.”

#рускиня #Русия #Путин #Бългрия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай