Киркоров също го отнесе заради близостта си с Путин

Киркоров също го отнесе заради близостта си с Путин
A A+ A++ A

Комисията за хуманитарна и информационна политика призова президента на Украйна Владимир Зеленски да лиши редица артисти от държавни награди - почетните звания "Народен артист на Украйна" и "Заслужил артист на Украйна".

По-специално става дума за Никол Басков, Владимир Бортко, Васил Горел, Филип Киркоров, Игор Крути, Каролина Куек (Ани Лорак), Светлана Лобода и Таисия Повалий. Те са поискани да бъдат лишени от държавните награди.

Това съобщи заместник-председателят на комисията, народен депутат от "Слуга на народа" Евгений Кравчук.

"Във време, когато истински украински артисти правят всичко възможно, за да подкрепят нашата държава (доброволчество; много артисти дори са се присъединили към въоръжените сили), някои продължават да продават достойнството си за кървави рубли, отричат ​​или заглушават войната и подкрепят агресията срещу Украйна. Тези хора  не трябва да имат никакви отличия в Украйна“, подчерта тя.

Филип Киркоров е от артистите, които подкрепят управлението на Владимира Путин. От началото на войната певецът с български корени така и не излезе с позиция относно интервенцията на Русия в Украйна.

Преди няколко години на тържествена церемония в Кремъл той получи държавно отличие именно от президента Путин. 

Филип Киркоров е роден 30 април 1967 г. във Варна, в артистичното семейството на българския певец от арменски произход Бедрос Киркоров и руската му съпруга. Семейството още в детството на Филип се мести в СССР. Възпитаник е на Държавното музикално училище "Гнесини“ в Москва, което завършва с червена диплома за отличен успех. Носител е на почетното звание "Народен артист на Русия". 

Многократно е бил победител на различни руски, музикални формати в Русия. Пет пъти е получавал наградата World Music Awards като най-популярен, руски изпълнител.

Още в началото на 1990-те години Киркоров става известен поп певец в Русия. Популярност добива с няколко кавъра на български хитове, писани от Тончо Русев, които превръща в руски шлагери. Сред песните са "Телефонна любов“, популярна в изпълнение на Васил Найденов, "Прегърни ме“ – на дует "Ритон“ и "Детски спомен“ – на Орлин Горанов и Кристина Димитрова.

С песента "Небо и земля“ Киркоров печели гран при на конкурса Шлагер-90 в Ленинград. През 1992 г. записва песента "Атлантида“, която дава наименованието и на едноименното му шоу. Година по-късно получава премията "Овация“ в номинацията за певец на годината, както и премия от "Златният Орфей“.

Артистичната му кариера се отличава с триумфални победи, скандали, престижни награди и изпълнения на известни световни сцени – Madison Square Garden, Friedrichstadt Palace, Grand Theater, Jubilee Theater, Taj Mahal, Roy Thompson Hall, MGM Grand, както и в прочутата Карнеги хол в Ню Йорк.

#Филип Киркоров #Путин #война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »