Лято 2022: БХРА очаква 60% спад на туристите заради войната

Лято 2022: БХРА очаква 60% спад на туристите заради войната
A A+ A++ A

Членове на БХРА са категорични, че мярката 60/40 в туристическия сектор и в частност за хотелиерския бранш трябва да бъде удължена и след 30 юни, дори да стане 80/20. Според Веселин Налбантов, председател на регионалната структура на асоциацията в Несебър, ще има 60% спад на туристите заради войната. В ефира на "Твоят ден" той каза, че ако военните действия спрат, може да има и бум.

"Браншът дава 15% от БВП и осигурява мнозина. Пандемията постави под риск поминъка на хората. Мярката 60/40 е много необходима. Ако продължават военните действия и заплахата от мини, туристите ще се откажат да идват. Преди войната резервациите бяха горе-долу като през 2018 г. Спряха всякакви записвания", разкрива той. И допълни, че е трудно да се променят цените, защото никой не може да се прогнозира какво ще бъде завишението. 

По думите му са необходими нисколихвени кредити за построяване на фотоволтаични централи, за да се измъкне туризмът от кризата. Той предложи да спре продажбата на ток, заради патовата ситуация с високите цени. "18-20 000 лева плащах през 2020 г. за ток, сега вървим към 40 000 лева, това е минималното. Компенсациите са минимални - 200-300 лева на калпак", отбеляза Налбантов. 

#туризъм #война #лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?