ВИДЕО Русия изпепели позиции на Азов с термобарична огнехвъргачка ТОС-1A Солнцепек

ВИДЕО Русия изпепели позиции на Азов с термобарична огнехвъргачка ТОС-1A Солнцепек
A A+ A++ A

Русия се хвали, че операцията по "освобождаването" на Мариупол продължава. За унищожаване на позициите на бойците от неонацисткия полк Азов руската армия използва тежки огнехвъргачни системи „ТОС-1A Солнцепек“, съобщават световните агенции.

В Мариупол продължават ожесточените улични боеве. Един от ключовите възли на отбраната на града е заводът Азовстал. Там се вкопават бойци от неонацисткия полк Азов.

За унищожаване на вражески позиции руската армия използва „ТОС-1A Солнцепек“. Бойците от Азов публикуваха видео от "Азовстал", заснето от дрон. Показва как позициите в завода са удряни от термобарични боеприпаси. Техните прекъсвания водят до рязко увеличаване на натиска и очевидно причиняват значителни щети на украинските военни.

ТОС-1A "Солнцепек" е усъвършенстван модел на съветската тежка огнехвъргачка ТОС-1 "Пинокио". Машината е създадена на шасито на танка Т-72 през 2001 г. Способен е да стреля с димозапалителни и термобарични боеприпаси с калибър 220 мм на разстояние до 3000 (а с най-новите ракети до 6000) метра.

Тежката огнехвъргачна система ТОС-1A беше използвана по време на военната операция в Сирия, конфликта в Нагорни Карабах през 2016 г. и Втората карабахска война през 2020 г.

#Русия #война #АЗОВ #Мариупол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници