Сърбия с най-големи златни резерви в Западните Балкани

Сърбия с най-големи златни резерви в Западните Балкани
По официални данни САЩ притежават 8133,5 тона злато, което е най-голямото количество от 1952 г., когато са имали повече от 20 000 тона. Снимка: centralbanking.com
A A+ A++ A

Сърбия разполага с най-големи резерви от злато сред бившите югославски републики, показват данните на Международния съвет за злато.

Държавата е на 59-то място по златни резерви в света с 14,8 тона и на първо място сред съседките си в региона на Западните Балкани, предаде БГНЕС.

За сравнение, единствената страна-членка на ЕС от бивша Югославия – Словения, има 3,2 тона злато, а Босна и Херцеговина - само два тона.

Хърватия не присъства сред първите 100 страни, тъй като Хърватска народна банка е продала златния си резерв преди 11 години.

По данни на Международния съвет за злато всички централни банки по света са купили 157,5 тона злато през второто тримесечие, което е с 65% повече от първото тримесечие и 137,9% повече спрямо миналата година.

По официални данни САЩ притежават 8133,5 тона злато, което е най-голямото количество от 1952 г., когато са имали повече от 20 000 тона. Процентът на валутния резерв в злато е 75,44%.

#Сърбия #Югославия #злато #Западни Балкани #Словения #Босна и Херцеговина #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници