Какви са алтернативите пред България за доставки на газ (ОБЗОР)

Какви са алтернативите пред България за доставки на газ (ОБЗОР)
A A+ A++ A

Правителството на няколко пъти вече каза, че подновяването на договора с „Газпром”, който изтича в края на годината, може и да не се случи. Минситър-председателят Кирил Петков беше в Комотини, откъдето тръгва газовата връзка между Гърция и България. Дострояването й ще ни даде нови възможности за доставка и това ще засили позициите ни при преговорите с руската страна, твърди той. Това съответно би позволило да договорим по-ниска цена. Годишното потребление на България варира около 3 млрд. кубически метра газ. В случай на неразбирателство с „Газпром” е възможно да се внася синьо гориво от редица страни. Въпросът е обаче каква ще е цената му.

В ефира на NOVA началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви , че в момента България няма как да преговаря с "Газпром" за нов договор.

„Към настоящия момент влизането в преговори с Русия за закупуване и подновяване на договора ни за доставки на газ е практически невъзможно”, заяви Бориславова.

Докато инспектираше бъдещата газова връзка с Гърция, Кирил Петков обясни, че страната ни подготвя различни сценарии и опции за доставка. Руската „Газпром” е основен доставчик на синьо гориво у нас.

„Ние трябва да сме готови за всякакъв сценарий. Включително и сценарий, където нямаме газ от „Газпром”, защото това в момента, както знаем е, че тази война може да доведе до всякакви рискове и ние трябва да сме готови. Разбира се ако се оправят нещата и няма такава остра война или може да се преговаря – да, газа от „Газпром” ще бъде част от нашия микс. Но е съвсем различно да преговаряш с една страна, когато имаш опции, друго е да преговаряш с тях, когато нямаш опции. Ние няма да отрязваме принципно „Газпром”, такава идея нямаме”, обясни министър-председателят.

Един от вариантите за доставки извън „Газпром” - интерконекторът с Гърция, който ще бъде завършен официално през лятото. Пускането му в експлоатация се очаква през септември. Договорът ни с „Газпром” е до 31 декември.

„Когато говорим за диверсификация това всъщност какво означава? Означава по-ниски цени на газа, означава по-ниски цени на парното следващата зима, означава по-малък натиск на цените за цялата инфлация”, добави Кирил Петков.

Според експерти ако не се стигне до нов договор между „Булгаргаз” и „Газпром”, това не означава, че частна фирма не може да се споразумее с руснаците.

„Това е шанс за сектора да се получи действително истинската либерализация. Защото досега  „Булгаргаз” с всички средства на монополиста блокираше това развитие”, коментира Пламен Павлов от Българската газова асоциация.

Това обаче отваря въпроса на каква цена ще са тези доставки. И дали подобно развитие няма да изправи  „Булгаргаз” пред фалит.

„Ако целта е просто „Булгаргаз” повече да няма достъп до руски природен газ и дългосрочният договор с „Газпром” не бъде подновен от 01.01.2023 г., това означава на практика, че държавната газова компания ще загуби най-активните си клиенти – индустриалните клиенти на природен газ”, смята Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Ако не се стигне до нов договор транзитът на синьо гориво към съседните страни със сигурност няма да се спира. Той се осъществява от „Булгартрансгаз”, които имат подписани договори на държавно ниво.

#газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"