ООН: Светът върви към климатична катастрофа

ООН: Светът върви към климатична катастрофа
A A+ A++ A

Големите икономики позволяват замърсяването с въглерод да се увеличи в момент, в който са необходими драстични съкращения

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че светът върви към климатична катастрофа и големите икономики позволяват замърсяването с въглерод да се увеличи в момент, в който са необходими драстични съкращения, предаде „Ал Джазира“.

Целта за спасяване на планетата с ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий вече е в „животоподдържащо“ състояние, каза генералният секретар по време на конференция за устойчивост в Лондон.

Поддържането на тази цел изисква 45% спад на емисиите до 2030 г. и въглеродна неутралност до средата на века според Междуправителствената група на ООН по изменение на климата. Но дори ако държавите спазват наскоро преразгледаните обещания по Парижкото споразумение, емисиите все пак се очаква да се повишат с 14% преди края на десетилетието.

„Проблемът се влошава“, каза Гутериш в предварително записано видеообръщение. „Ако продължим с още от същото, можем да целунем 1,5С за сбогом… Дори два градуса може да са непостижими“, обясни той.

По думите му разходите за възстановяване от COVID-19 са „скандално неравномерни“. Той ги описа като пропусната възможност за ускоряване на преминаването към чиста енергия. Освен това според Гутериш руската инвазия в Украйна може допълнително да внесе проблеми по отношение на климата, тъй като държавите се придържат към зависимост от изкопаеми горива, докато опитват да заменят руските нефт и газ с такива от друг вносител.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай