Бивш съветник на Елцин: Путин превърна Русия в Северна Корея

Бивш съветник на Елцин: Путин превърна Русия в Северна Корея
A A+ A++ A

Шведският икономист Андерс Ослунд, който е бивш съветник на руския президент Борис Елцин, обвини настощия държавен глава Владимир Путин, че е превърнал страната в Северна Корея заради инвазията в Украйна.

,,За кратко време той превърна Русия в държава, сходна със Северна Корея. Руснаци, които имат дългове към хазната, например, им е забранено да напускат страната. Същото важи за военнослужещите и полицията'', коментира Ослунд в интервю за германския седмичник "Ди Цайт".

По думите му "е твърде вероятно в момента хиляди умни, млади и добре образовани руснаци да търсят начин да излязат от Русия от страх да не бъдат затворени границите".

Ослунд смята също така, че икономическите санкции зарази нахлуването в Украйна са най-тежките, предприемани някога срещу Русия. Той е убеден, че заради тях ще бъде невъзможно да се прави бизнес в страната.

Икономистът припомни, че дотук над 400 компании са напуснали Русия, защото "който прави бизнес в Русия, се смята за лош човек".

Никой не иска да прави бизнес в Русия, още по-малко да инвестира в нея, подчерта Ослунд.

Според него рублата ще продължи да се обезценява, а инфлацията може да достигне до 50%, докато БВП на Русия ще спадне с между 10 и 20%.

Животът в Русия ще се влоши драстично. Данъците в хазната между 2014 и 2020 г. са паднали с около 11 на сто. Сега можем да станем свидетели на поне двойни загуби за руския фиск, прогнозира бившият съветник на Елцин.

Ослунд заяви, че му е трудно да предвиди дали руското общество ще се надигне на бунт заради мрачната икономическа перспектива пред страната, припомняйки, че според последните проучвания около 60% от руското население подкрепя нахлуването в Украйна.

#Путин #Елцин #Русия #Украйна #Северна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай