Съдът оправда всички подсъдими за убийството на ямболската адвокатка

Съдът оправда всички подсъдими за убийството на ямболската адвокатка
Оправдателни присъди получиха и тримата обвинени за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева - Орлин Аврамов (вляво), Пламен Калайджиев (вдясно) и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийски градски съд оправда и тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

По-рано във вторник прокуратурата поиска по 25 години затвор – наказание над средния размер, за тримата подсъдими, поддържайки тезата, че тримата като съизвършители са убили младата жена, предаде БГНЕС.

Надежда Георгиева бе съсечена със сатър в дома си в София през 2000 г.

Прокурор Милко Момчев посочи като основен мотив за убийството личните отношение между Надежда Георгиева и тримата подсъдими - Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина.

Надежда Георгиева и Орлин Аврамов имали неуредени финансови взаимоотношения – той не връщал на адвокатката заем от 10 000 долара, а тя отказвала да обслужва фирмата му.

Обвинителят цитира показания, според които Орлин Аврамов е казал, че от неговата фирма „се излиза само с краката напред".

В пледоарията си обвинителят обърна внимание и на приватизационна сделка на „Вини" Сливен, в която също имало интереси от страна на висши прокурори.

Влошени били отношенията на Надежда Георгиева, според прокуратурата, и със семейството на Пламен и Димитринка Калайджиеви, които се развеждат преди няколко години.

Прокурор Милко Момчев посочи и че диктофонът със записите, които правела адвокатката, не са открити при огледа.

Мотивът за т. нар. „компромати" бе основен в началото на разследването. Според обвинението в убийството като помагач участвал и убитият през 2002 г. военен прокурор Николай Колев.

Той давал съвети и указвал как да заличат следите. Като доказателство Милко Момчев изтъкна и фасът с ДНК на Пламен Калайджиев, намерен при огледа.

Самият подсъдим в няколкочасовите си обяснения пред съда във вторник отрече въобще да е пушил при срещата си с Надежда Георгиева.

Прокурорът посочи, че той е намерен в един от ъглите на коридора и според оперативния работник, нямало как да е бил забелязан и изхвърлен при разчистването на следите.

„Не са събрани преки, но косвените доказателства са категорични за това, че няма друг човек в извършването на убийството, освен посочените," каза Милко Момчев.

Той подчерта и че убийството е извършено по особено мъчителен и особено жесток начин.

#Надежда Георгиева #адвокат #убийство #Ямбол #Милко Момчев #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »