ЕС помага на Украйна и с парите на руски олигарси

ЕС помага на Украйна и с парите на руски олигарси
A A+ A++ A

Представители на Европейския съюз обсъждат възможността за използване на активите на санкционирани руски олигарси за финансиране на възстановяването на Украйна след войната, съобщи телевизия Блумбърг, цитирана от БГНЕС. Според тях идеята е в много ранен етап и все още не е взето решение.

Миналата сряда Съединените щати обявиха, че създават многонационална разследваща група, която да опише замразените активи на руски олигарси. В нея ще влизат представители също от Европепейската комисия, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Австралия, Япония и Канада. Предполага се, че руските авоари зад граница на приближени до президента Владимир Путин лица възлизат на стотици милиарди евро.

Една от възможностите е да се използват активите за финансиране на военни репарации, които Русия би могла да откаже да изплати въпреки очевидната си вина за войната и за причинените разрушения и страдания в Украйна. Всяко решение как да се борави с активите на олигарсите трябва да бъде взето от държавите-членки. Очакват се продължителни съдебни битки.

"В момента активите са само замразени", каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари ЕС наложи санкции на десетки руски магнати, включително някои от най-богатите милиардери в страната.Няколко страни-членки запорираха активи като суперяхти, частни самолети и имущество. Само в Италия има замразени активи на стойност около 780 милиона евро.

Настоящият режим на санкции позволява замразяване на активи и ЕС вече обяви, че създава работна група „Замразяване и конфискуване“ (“freeze and seize”) за обмен на информация между държавите-членки за по-добро прилагане на мерките.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че подкрепя създаването на фонд за солидарност с Украйна за предоставяне на основни услуги и посрещане на неотложните нужди на украинските граждани, пише "Сега".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »