Осем разказа за „романтичния разстрел“ на Никола Вапцаров

Осем разказа за „романтичния разстрел“ на Никола Вапцаров
Голямият български поет Никола Вапцаров. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Никола Вапцаров е изкупителна жертва, „осребрена“ от идейните си съмишленици, според новия документален филм за поета „Осем разказа за един романтичен разстрел“.

Режисьорът Костадин Бонев се надява премиерата на лентата да бъде на „София филм фест“ през март 2013 г., информира БТА.

Сценарист на лентата е Ивайла Александрова, оператор - Константин Занков, а музиката е дело на Николай Иванов.

Филмът представя истинската картина на съпротивата в първите години на войната и митовете за нея, родени след 9 септември 1944 г., а от другата страна е един неудовлетворен и неразбран поет.

По думите му след година-две ровене в архивите екипът е стигнал до невероятни открития.

Вапцаров е вербуван от Антон Югов и Иван Масларов, с Трайчо Костов и Цола Драгойчева, съден е заедно с тях, но всички без поета остават живи.

Поразително според снимачния екип е, че в процеса срещу ЦК на БКП се говори за Вапцаров и останалите, а в йерархията той не е бил най-важният.

Всички без Вапцаров са си служили с измислени имена и тайни квартири, а той не е използвал псевдонима си и е дал достъп до своята квартира.

Всъщност българският поет е осъден само на базата на самопризнанието, което е направил, и на намерената голяма сума долари - във Вапцаров, Цвятко Радойнов и семейство Междуречки, обясняват създателите на филма.

Вапцаров не е имал реална подривна дейност, както и никой от групата, всички са говорили бомбастични неща, но не са вършили нищо. Вършил е само Павел Шатев, който след победата става министър в Македония.

Архивите на Коминтерна също свидетелстват за големи разминавания - ярък пример са грамите на Георги Димитров и отговорите, които му изпращат, споделят още от екипа.

Димитров напуска България през 1923 г. и не е знаел нищо за страната през 1942 г., затова и грамите му показват абсолютна некомпетентност.

Най-важни са срещите и разговорите с хора, които имат какво да кажат за онова време - 1941-1942 г., и затова основното във филма са тези разкази, споделят създателите на историческия филм за Никола Вапцаров.

Затова и заглавието е такова, споделят сценарист и режисьор, осем истории, които вътрешно са обединени само от връзката с Вапцаров и процеса, макар че са разказани от хора, които може да не се познават.

Снимките на филма са направени във Варна, Банско, София и в Македония.

#режисьор #разстрел #разкази #филм #Никола Вапцаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »