Путин пред Ердоган: Русия ще откъсне парче от украинската земя

Путин пред Ердоган: Русия ще откъсне парче от украинската земя
A A+ A++ A

Турция през последните седмици прави всичко възможно, за да е посредник между Украйна и Русия за прекратяването на войната, започната от руската армия на три фронта в Украйна на 24 февруари. И тези усилия вече се отплащат. Руският президент Владимир Путин се е обадил на турския си колега Реджеп Ердоган, за да го информира какво иска от Киев, за да сключи мир.

Международният редактор на Би Би Си Джон Симпсън е интервюирал дясната ръка на Ердоган – неговия съветник и говорител Ибрахим Калън, само половин час след телефонния разговор. Калън е бил един от малкото приближени на Ердоган, които са чули исканията на Путин към Украйна. Те могат да бъдат разделени в две категории – приемливи и неприемливи.

Първата група искания според Калън не са твърде трудни за изпълнение за Украйна. Основното сред тях е Украйна да приеме, че тя трябва да бъде неутрална и да не кандидатства за присъединяване към НАТО. Президентът на Украйна Володимир Зеленски вече призна, че страната му може никога да не бъде приета в НАТО. Има и други искания в тази категория, които най-вече изглежда са спасителни елементи за руската страна, за да легитимира своята инвазия. Украйна ще трябва да премине през процес на разоръжаване, за да гарантира, че не е заплаха за Русия. Трябва да има защита за руския език в Украйна. И нещо, наречено "денацификация". Каквото и да означава това, може би за Украйна ще бъде достатъчно да осъди всички форми на неонацизъм и да обещае да ги потисне.

Втората категория искания са много по-сериозни и в телефонния разговор Путин е заявил, че ще са необходими преговори лице в лице между него и президента Зеленски, преди да бъде постигнато споразумение по тези точки. Зеленски вече каза, че е готов да се срещне с руския президент и да преговаря. В тази група искания Русия ще поиска парче от украинската територия. Калън е бил много по-малко конкретен по тези въпроси, като просто каза, че те включват статута на Донбас в Източна Украйна, части от която вече са се отцепили от Украйна и подчертават своята руска идентичност и статута на Крим. Предположението е, че Русия ще поиска украинското правителство да се откаже от територия в Източна Украйна. Русия ще поиска от Украйна официално да приеме, че Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г., наистина сега принадлежи на Русия. Москва няма законно право да притежава Крим и всъщност подписа международен договор след падането на комунизма, но преди Владимир Путин да дойде на власт, приемайки, че Крим е част от Украйна. Би Би Си посочва, че "малките букви" на евентуалното мирно споразумение са от изключително значение, защото те могат да бъдат използвани от Русия след години за нова военна агресия срещу Украйна.

#Путин #Ердоган #война #Русия Украйна #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"