В защита на Борисов и демокрацията: ГЕРБ излезе на протест НА ЖИВО

В защита на Борисов и демокрацията: ГЕРБ излезе на протест НА ЖИВО
A A+ A++ A

Часове след ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, от партията излизат на протест в „защита на демокрацията“.

Още в ранни зори депутати и симпатизанти на ГЕРБ започнаха да се събират пред сградата на Националната полиция в „Младост“, където Борисов прекара нощта. Сред присъстващите са зам.-председателят на партията Томислав Дончев, бившият депутат и министър на правосъдието от ГЕРБ Данаил Кирилов, бившият вътрешен министър и настоящ депутат Христо Терзийски и членове от младежката организация на партията. 

Пиарът на политическата формация Никола Николов заяви, че колеги от цялата страна пътуват към София. Той определи случилото се като „брутална политическа репресия, предприета от управляващите в държавата - Кирил Петков, Бойко Рашков - незаконни арести, задържания“. По думите му никой не знае това арест ли е какво е, защото задържането на Борисов снощи по тъмно приличало на „шумкарските номера на БКП“. Според него това е обвързано с военния конфликт и отвеждането на лидера на партията е било с цел „да ни вкарат във война, защото това се чува масово в Интернет пространството“. „Понеже не им харесва българската правосъдна система остава само да спретнат един Народен съд“, изтъкна Добрев.

Зам-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пък видя в ареста сплашване на хората, за да не задавали въпроси. „Наш дълг като политици и граждани е да покажем, че не ние страх“. Той определи случващото се като драматургия и посочи, че е избрано точно времето с посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас. Дончев бе категричен, че не очаква обвинения и смята, че това е зле организирано и зле скалъпено. „Проблемите не се решават, когато се прибере в ареста лидерът на опозицията“, добави още зам-председателят на ГЕРБ.

За 9 часа е насрочен и протест пред сградата на Министерския съвет с искане за оставка на правителството.

„Призоваваме всички членове и симпатизанти на ГЕРБ, всички български граждани, които ценят демокрацията и са извоювали тази висша ценност да заповядат…Да защитим демокрацията и законността в страната и да започнем да сваляме тази авторитарна власт“, обяви депутатът Костадин Ангелов. „Ще защитим законността в страната и започнем свалянето на тази тоталитарна власт. Говорим за мирен протест, а не за бунт“, добави той.

Бившият премиер бе задържан късно вечерта в четвъртък при мащабна спецоперация на МВР. От полицията обявиха, че арестът е във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, а освен него са задържани още бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

Съпругът на Арнаудова Делян Димитров разказа пред bTV, че полицията се появила в дома им по време на вечеря. По думите му униформените казали, че извършват обиск, който търси информация за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Васил Божков. „Помолих да ми дадат някакъв официален документ. Казаха ми, че нямат. Бяха около 10 човека, влезнаха вкъщи и пред детето ми започнаха да правят обиск. Най-много ме боли, че трябваше да успокоявам детето, че не сме престъпници“, отбеляза още той.„Иззеха телефони, стари наши телефони, както и телефонът на съпругата ми. Командировъчни заповеди“, допълни още Димитров. 

Адвокатът на Борисов обори тези твърдения и посочи, че арестът е на база сигнал на сдржение „Боец“ по медийни публикации. Заповедта за задържането на лидера на ГЕРБ пък е за изнудване, без обаче да става ясно кой, кога и за какво е бил изнудван от Бойко Борисов. От думите на Менко Менков стана ясно, че премиерът Кирил Петков е свидетелствал срещу лидера на ГЕРБ, а заповедта за ареста е дошла от кабинета на министър-председателя.

Адвокатът отхвърли твърденията, че Европейската прокуратура има общо с разследването, както и че става дума за злоупотреба с европейски средства. Макар междувременно бившият хазартен бос Васил Божков да обяви, че арестът на Борисов идва след негови показания пред европейски прокурори. Менков поясни още, че освен Борисов в ареста са и Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, но не и Менда Стоянова, за която също се появи информация от МВР, че е задържана.

Междувременно адвокат Михаил Екимджиев съобщи, че с него се е свързала вчера вечерта бившият председател на бюджетната комисия в парламента. „Тя научаваше от телевизията, че е арестувана. Това оставя горчив вкус“, каза Екимджиев. По думите му тя го е потърсила, защото знае, че се занимава с дела по правата на човека в Страсбург. „Заради това злепоставяне, което снощи се случваше с оповестяване на факта, че е арестувана – това наистина е проблем с презумпцията за невиновност“, каза Екимджиев.

Той изтъкна, че вероятно към момента има фактическо обвинение срещу бившият премиер. Юристът обясни, че обвинение може да се повдигне и с първите действия по разследване, като арестите, претърсвания и изземвания. „Не знаем дали е имало налице ситуация по неотложност, но представете си ако МВР беше решило да действа стандартно с предварително разрешение от Специализирания съд. На първата минута Иван Гешев щеше да знае това, на втората минута Борисов щеше да знае това и вече можеше да е в Дубай или Сърбия“, каза още Екимджиев. 

Според адвокат Людмил Рангелов бившият лидер на ГЕРБ най-вероятно ще бъде освободен, след като изтече 24-часовият арест. „Най-късно около 22.00 ч. трябва или да го освободят, или другият вариант е прокурор да му вземе мярка задържане под стража за 72 часа. След това Прокуратурата може да го представи пред съда за постоянна мярка задържане под стража”, обясни той в ефира на Нова телевизия.

Очаква се по-късно през деня да бъдат дадени официални изявления от МВР и прокуратурата дали ще се стигне до обвинения.

#ГЕРБ #протест #Борисов #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"