Лейди Гага е посетила Джулиан Асандж

Лейди Гага е посетила Джулиан Асандж
Лейди Гага. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Основателят на сайта „Уикилийкс" Джулиан Асандж е бил посетен от певицата Лейди Гага в еквадорското посолство в Лондон, където Асандж се укрива от юни, потвърди говорител на посолството.

Поп звездата е била в британската столица в понеделник за представянето на новия си парфюм, информира БГНЕС.

Лейди Гага е била забелязана да напуска сградата, облечена изцяло в черно и с островърха шапка на главата си, след което прекарала пет часа с Асандж и излязла от посолството в полунощ, след вечеря с Асандж.

„Хората могат да го посещават (Асандж), но обикновено неговият екип урежда срещите", заяви поп певицата.

В края на септември САЩ признаха основателя на сайта „Уикилийкс" за държавен враг в разсекретени документи на американското контраразузнаване.

Асандж е заплаха за националната сигурност на САЩ и с това е приравнен към терористичната организация „Ал Кайда" и движението на талибаните в Афганистан, съобщи тогава австралийският вестник „Сидни морнинг хералд".

Заради това основателят на „Уикилийкс" вече може да бъде убит, задържан под стража без съд и следствие и други, коментират специалисти.

По-рано Асандж се обърна към представителите в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Във видеомост от еквадорското посолство в Лондон той критикува американския президент Барак Обама за потъпкването на свободата на словото.

Асандж призова Обама да прекрати гоненията срещу „Уикилийкс".

В края на август Великобритания оттегли заканите си да шурмува посолството на Еквадор в страната, където се укрива Асандж, ако той не бъде предаден.

Великобритания беше решена да предаде Джулиан Асандж на Швеция, където на основателя на „Уикилийкс" са повдигнати обвинения в изнасилване и сексуално посегателство, даде да се разбере тогава говорител на британското министерство на външните работи.

Последните събития обаче може да подобрят отношенията между Кито и Лондон и да позволят провеждането на повече разговори за бъдещето на Джулиан Асандж.

Базираната във Вашингтон Организация на американските държави осъди заплахата на Великобритания, а външните министри на страните от Южна Америка подкрепиха позицията на Еквадор, че заканата на Лондон е неприемлива и може да се превърне в опасен прецедент.

Еквадорският президент споделя страха на Джулиан Асандж, че ако бъде предаден на Швеция, може да бъде екстрадиран в САЩ, където той може да бъде обвинен в престъпления, свързани с изтеклите документи.

Еквадорското правителство каза, че ако получи писмени гаранции от страна на Великобритания и Швеция, че Джулиан Асандж няма да бъде екстрадиран в трета страна, той може да се предаде на шведските власти.

#Лейди Гага #Джулиан Асандж #посещение #„Ал Кайда“ #САЩ #Уикилийкс #Швеция #Барак Обама #САЩ #Великобритания #Еквадор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници