Синдикати и работодатели скептични за приходите в Бюджет 2013

Синдикати и работодатели скептични за приходите в Бюджет 2013
Пламен Димитров (вляво) от КНСБ и Константин Тренчев (вдясно) от КТ „Подкрепа“ изразиха притеснения от оптимизма на правителството в приходната част на Бюджет 2013. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикатите и работодателите изразиха притеснение за приходите през 2013 г. по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че бизнесът прогнозира по-малък икономически ръст през следващата година, и предупреди за риск от напрежение в приходната част на Бюджет 2013.

„Задържането на разходите ще доведе най-вероятно и до намаляване на инвестициите и задържане на ДДС, затова според нас трябва да се предвиди резерв в бюджета при един по-неблагоприятен сценарий“, обясни Васил Велев, цитиран от БГНЕС.

Асоциацията на индустриалния капитал в България е против работодателите да продължат да плащат първите три дни от болничните, тъй като те нямат инструмент, с който да ограничат мнимите болни.

„Много често по време на събирането на реколтата плъзват епидемии, а работодателите плащат тези пари“, коментира още Васил Велев.

Асоциацията не подкрепя и увеличението на минималната работна заплата от 1 януари на 310 лв.

Притеснения в тази връзка имат и членовете на Българската стопанска камара, които настояват това да се случи само след оценка на въздействието както на това увеличение, така и на предишното от 270 на 290 лв.

БСК също поставя под съмнение заложения оптимистичен ръст на БВП от 1,9% в реално изражение, както и значително завишените според тях общи бюджетни приходи.

От КТ „Подкрепа“ също имат притеснения за изпълнението на приходната част.

„Парите трябва да дойдат от една работеща икономика, а впечатлението, което имаме, е, че тя не работи особено добре. Трябва да си отговорим на въпроса защо икономиката не работи добре. Потреблението трябва да дойде от по-добри доходи. Увеличението на доходите е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна“, отбеляза президентът на синдиката Константин Тренчев.

От КТ „Подкрепа“ искат минималната работна заплата през следващата година да се увеличи на два пъти- веднъж на 310 лв., а след това още веднъж на 330 лв.

Синдикалистите са убедени, че трябва да се увеличат всички пенсии по старата методология, включваща и инфлацията, и средния осигурителен доход и настояват правителството да си изпълни обещанието за увеличението на вдовишките добавки.

От КНСБ предлагат няколко мерки, които според тях могат да доведат до повече приходи в бюджета.

Те за пореден път настояват за криминализирането на неплащането на осигурителни вноски, което според тях ще доведе до допълнителни 150-200 млн. лв. за бюджета.

От синдиката искат и да се дадат дознателски функции на НАП, да се ограничи плащането в брой до 5000 лв. и всички заплати на работещите във фирми над 50 души да се плащат по банков път.

КНСБ предлага през 2013 г. максималният осигурителен доход да е не 2200 лв., както предлага правителството, а 2500 лв.

С тези мерки според тях може да се съберат около 500 млн. лв., които да стигнат за увеличение на пенсиите от 1 януари с 10%, за което според тях трябват 130-140 млн. лв., както и за увеличаване на обезщетението за майчинството, за което са нужни между 15 и 25 млн. лв., и за увеличението на обезщетението за безработица, за което трябват 35 млн. лв.

„Около 100 млн. лв. са необходими за увеличаване на единния разходен стандарт в училищното образование с 15%, нужни да пари и за увеличение на разходите в още няколко сектора“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатът иска увеличение на заложения в бюджета дефицит с няколко десети, като според техните сметки всяка десета увеличение означава допълнителни разходи от над 80 млн. лв.

„Заплатите на учителите трябват да бъдат вдигнати с не по-малко от 10%, а единният разходен стандарт трябва да се вдигне с 15%, а не само с 5%“, категорична е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

#пенсии #болнични #минимална заплата #Пламен Димитров #максимален осигурителен доход #НАП #КНСБ #Константин Тренчев #КТ „Подкрепа“ #Бюджет 2013 #Васил Велев #Асоциация на индустриалния капитал в България #НСТС #Национален съвет за тристранно сътрудничество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »