Имаме ядрено гориво за година и половина, категоричен е Сандов

Имаме ядрено гориво за година и половина, категоричен е Сандов
A A+ A++ A

България разполага с ядрено гориво за около година и половина и може да се мисли за следващи доставки от ”Уестингхаус”, такива разговори се водят със САЩ. Това съобщи вицепремиерът Борислав Сандов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по околна среда.
 
По неговите думи предизвикателството е по-голямо при снабдяването с газ, особено заради "престъпното", според него, забавяне в строежа на връзката с гръцката газопреносна мрежа. Сандов посочи, че когато тази връзка бъде готова, зависимостта на нашата страна от руския внос ще спадне наполовина. Вицепремиерът уточни, че много бързо е възможна смяната на Русия като основен доставчик на петрол у нас.

В отговор на въпрос Сандов заяви, че има опасност от украинските ядрени централи за България и това не трябва да се крие. "Все още няма сериозна радиация от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи във връзка с нападения и снаряди, които попадат в близост до тях. От друга страна, необходимо е да се поддържат охладени реакторите, които функционират, за да не се стигне до прегряване. Вярвам, че самите руски военни действия няма да отидат до самоубийствения ефект, защото все пак са близо до Русия. Категорично това е риск за цяла Европа, за целия свят. Вярвам, че няма да се стигне дотам. България е подготвена да реагира, но при такава авария никой не може да избегне всички щети. Можем само да ги ограничим", обобщи вицепремиерът.

Според него войната в Украйна не само не омаловажава въпросите за опазването на природата и за енергийния преход, а създава повече условия за ускоряване на процеса, особено при възобновяемата енергия - път към енергийна сигурност и независимост. "България има особен интерес в това отношение, защото сме много зависими от вноса на енергийни ресурси от Русия, а същевременно имаме добри предпоставки за бързо навлизане на нови енергийни източници, поясни той. Има много инвестиции, които "чакат на вратата", става дума за 16 000 мегавата", заяви Сандов. По неговите думи е възможно по плана за икономическо възстановяване да се изгради завод за съхранение на енергия в района на комплекса "Марица-изток".

Вицепремиерът отбеляза възможността за по-широка употреба на слънчеви панели. Той посочи, че по плана за устойчивост ще се финансира не само санирането на сгради, но и производство на енергия в сградите от възобновяеми източници, предава БТА.

#Борислав Сандов #ядрено гориво

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »