КС отхвърли жалбата на омбудсмана срещу привилегиите на банките

КС отхвърли жалбата на омбудсмана срещу привилегиите на банките
Омбудсманът на България Константин Пенчев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана на България Константин Пенчев срещу привилегиите и облекченията на банките и НАП при събирането на дълговете им, съобщиха от съда.

През юни Пенчев подаде искане, за да оспори нормата, с която законът е регламентирал издаването на заповед за изпълнение въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги, установяващи вземания на държавните учреждения, общините и банките.

Според обмудсмана при упражняване на законовите си права трите групи кредитори са поставени в привилегировано положение спрямо останалите правни субекти, което нарушава конституционните изисквания.

Според тях законът трябва да създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Конституционният съд обаче смята, че постъпването на приходи в държавния или общинския бюджет по една ускорена и облекчена процедура гарантира нормалното функциониране на държавните учреждения и общините.

По този начин се гарантира финансовата стабилност на държавата и общините, осигуряваща спокойно развитие на стопанска дейност от всички частноправни субекти в конкурентна среда и в условията на свободна стопанска инициатива, смятат още от Конситуционния съд.

Това според съда е „в интерес и на цялото общество“.

През септември Константин Пенчев заяви, че е получил доста оплаквания от длъжници на банки.

„Проблемът е, когато човекът остава и длъжник, и без жилище. Когато длъжниците имат съмнение за начина на промяна на лихвите и внасят жалбата си в съда, те не могат да спрат процедурите срещу тях от съда, тъй като съдът дава привилегия на банките. Аз съм сезирал Конституционния съд за това“, заяви тогава българският омбудсман.

#Конституционен съд #КС #обмудсман #Константин Пенчев #банки #НАП #закон #вземания #държава #съд #длъжници #дългове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »