Е.ОН спира да внася руски газ

Е.ОН спира да внася руски газ
A A+ A++ A

Германският енергиен гигант E.ON няма да купува допълнителни количества природен газ от "Газпром". Компанията очаква и свиване на стойността на дела, който притежава в "Северен поток 1" заради военните действия в Украйна.

Е.ОН (E.ON) се присъедини към други компании от отрасъла, които съкратиха експозицията си към Русия, предаде БТА, позовавайки се на "Ройтерс". Енергийният оператор добави, че делът от 1,1 милиарда евро (1,2 милиарда долара), който има в "Северен поток-1", може да се обезцени в резултат на руската инвазия в Украйна. Е.ОН, която е най-голямата германска енергийна фирма, няма дългосрочни договори пряко с руски производители на газ, но купува известно количество газ от търговски компании на "Газпром“ в Европа. Във връзка с войната в Украйна спряхме да закупуваме нови количества газ от тези компании, каза на годишната пресконференция на Е.ОН главният изпълнителен директор Леонард Бирнбаум. "Е.ОН", който е най-големият оператор на енергийни мрежи в Европа, притежава дял от 15,5 на сто в "Северен поток-1" чрез пенсионен фонд. Най-големият акционер в газопровода е "Газпром", като това е основният маршрут, по който руският газ в момента тече за Германия. Останалите акционери са Wintershall Dea, нидерландската Gasunie и френската Engie.

Германската компания заяви, че вижда основно рискове за стоковите пазари, свързаните с тях кредитни и ликвидни рискове, както и в оценката на рисковете за инвестиции, включително дела в "Северен поток-1“. "Северен поток-2“, който би удвоил капацитета на газа, който Русия може да достави за Европа, бе спрян миналия месец от германското правителство заради руската инвазия в Украйна. Е.ОН очаква коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) от 7,6 милиарда евро до 7,8 милиарда евро (8.3 милиарда долара до 8,6 милиарда долара) през 2022 г., което е спад спрямо 7,9 милиарда евро през 2021 г. Трябва да се има предвид, че в тази сума липсва печалба от ядрените централи на компанията, повечето от които спряха работа заради германската пътна карта за излизане на Германия от ядрената енергетика. Те все пак са допринесли с 1,6 милиарда евро коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация през 2021 г. Е.ОН отбелязва, че прогнозата за печалбата през 2022 г. подлежи на по-нататъшна актуализация с оглед на развитието на конфликта Русия-Украйна, чието развитие засега не може да бъде прогнозирано.  

#Е.ОН #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"