Експерт: Олиото ще стигне 8 лева на литър, не повече

Експерт: Олиото ще стигне 8 лева на литър, не повече
A A+ A++ A

"Зърнените култури и слънчогледът бележат ръст заради това, че Русия и Украйна са най-големите износители. Това вдигна с 30% и цената на слънчогледа. Вече почти сме ударили тавана на цената на олиото. В Гърция и Румъния цената не е повече от 8 лева на литър, цената у нас няма да скочи повече от това защото има внос, а сме и производител на олио". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

По думите му на най-големия пазар на олио - този в Ротердам, от 750 за тон преди войната, сега е около 1100 - има около 40% ръст. "Когато стоката я има по магазините, няма спекула, а повишаване на цената вследствие на засиленото търсене. Поскъпването заради войната в Украйна се усети най-вече в петрола - 20 - 30% за месец", сподели той.

Според него по-разумното пазаруване може да спре шоковото поскъпване на олиото. "Нормално е брашното да поскъпне с 20% и оттам да поскъпнат хляба и тестените изделия. Ние сме износител на пшеница, а не можем да ги изнесем. А идва и нова реколта, която ще бъде добра - 7 тона", разкри Симов. И допълни, че ако Русия и Украйна продължат да изнасят зърнени култури с намалени темпове, ще се запазят високи цените на произведените от тях продукти.

#олио #криза #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »