България се връща на руския пазар през втория мандат на ГЕРБ, заяви Найденов

България се връща на руския пазар през втория мандат на ГЕРБ, заяви Найденов
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на кръглата маса, провела се в посолството на България в Москва. Снимка: Министерство на земеделието и храните
A A+ A++ A

Удвоен стокообмен между България и Русия, както и връщане на присъствието на руските и арабските пазари в края на втория мандат на ГЕРБ, обеща земеделският министър Мирослав Найденов.

Найденов е на тридневна визита в Москва, където се включи в Кръгла маса, посветена на развитието на двустранните търговско-икономически отношения, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Според Найденов салдото от стокообмен между България и Русия в следващите години ще стигне поне това, което е било в средата на 80-те.

„Всички, които позволиха да се случи загубата на тези пазари и имат амбицията отново да управляват, да си отворят тефтерите и да видят информацията. Аз рядко говоря за политика, защото съм земеделски министър, но когато говорим за българо-руска дружба, най-добрият посланик са българските стоки и продукти“, посочи министър Найденов.

След срещата с руския си колега Найденов се надява, че износът към федерацията ще се увеличи поне двойно, а България ще даде възможност на руските компании да влязат на българския пазар, а оттам и на европейския.

„Ако искате да превземате Европейския съюз, това може да стане през България, не с танкове, а с продукция. Смятам, че при всички случаи следващите една-две години можем да удвоим стокообмена“, изтъкна земеделският министър.

Той допълни, че българските млекопреработвателни предприятия и тези, произвеждащи традиционните консерви, трябва отново да намерят място на руския пазар.

В тази връзка на срещата стана ясно, че към момента 38 български предприятия са одобрени за износ на продукция в Руската федерация, а най-много от тях – 13, са млекопреработвателни.

От 1 януари 2013 г. стартира проект за рекламиране на български вина в Русия и Китай, в продължение на три години, стойността на който е 2.7 млн. евро, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

По време на срещата посланикът на България в Русия Бойко Коцев изрази своята благодарност към министър Найденов за активната политика на правителството за подобряване на отношенията с Русия.

#министър на земеделието #Мирослав Найденов #стокообмен #Русия #пазари #България #ГЕРБ #мандат #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"