Туризмът ни с половин милион лева загуби заради войната в Украйна

Туризмът ни с половин милион лева загуби заради войната в Украйна
A A+ A++ A

За 2022 г. войната в Украйна ще нанесе загуби на туризма ни за 250 млн. евро. Това прогнозира за "Монитор" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му в последните години делът на руснаците и украинците заедно сред чуждите туристи у нас е бил не повече от 5 на сто. "В най-силните ни години украинците са стигали до 470 000 на година, а руснаците до 550 000. По време на пандемията през 2020 г. руснаците паднаха на 50 000, а украинците - до около 200 000. Миналата година

от Русия туристите у нас бяха към 175 000, а от Украйна - 440 000

като така украинските граждани станаха много повече от руснаците", поясни експертът.

Драганов припомни, че руснаците притежават немалко имоти в България и затова имат възможността да стоят по-дълго време у нас на почивка. "Част от украинците идват у нас основно през лятото и за работа, а на почивка в нашите курорти прекарват само по една седмица", поясни той.

Драганов смята още, че за да компенсираме загубите за туризма ни, които се очакват от войната, поне отчасти

трябва да се насочим към пазарите на Близкия изток

- Турция, ОАЕ, Саудитска Арабия.

"Най-много всяка година са туристите у нас от Германия", припомни експертът. "В най-добрите години за туризма ни те са стигали до 900 000. През 2018 и 2019 г. броят на посещенията от ФРГ бяха много големи", поясни той.

В ефира на радио Варна Драганов прогнозира, че през предстоящия туристически сезон у нас ще бъде прекъсната веригата на т. нар. индустриален туризъм за туристи, идващи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова и дестинации, които пресичат тези държави. Причината е войната в Украйна.

По неговите думи няма да има промяна в туристопотока от страните, които заобикалят България - Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Дори се

очакват повече туристи това лято, защото се възобновиха полетите

с Великобритания, Ирландия, Полша, Чехия и скандинавските страни. Има нови авиокомпании, които започват да оперират от Северна Македония и Франция и ротациите на самолетите за летния сезон не са отменени на българските летища, каза още Драганов.

"Притеснения има, вълнения има, но ако гледаме реално, ще имаме сезон, особено в месеците юли и август, когато ще бъде натоварено особено по Черноморието”, допълни той.

Според него българският туризъм показа устойчивост през последните две години по отношение на къщите за гости, малки семейни хотели, частни квартири и хотелите, които предлагат балнео, спа и уелнес. Те независимо от пандемията бяха пълни. Нито украинската криза, нито липсата на руснаци и украинци ще попречат за този вид туризъм, смята още Румен Драганов.

#туризъм #загуби #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »