Бербатов: БФС готви тайно конгрес в петък

Бербатов: БФС готви тайно конгрес в петък
A A+ A++ A

Българският футболен съюз (БФС) не се е отказал от провеждане на конгрес на 18 март и такъв най-вероятно ще се състои. Това изненадващо заяви опозиционерът и кандидат за президент на футболния съюз Димитър Бербатов.

На 1 март Изпълкомът на БФС изненадващо отмени форума, насрочен за 18 март. Тогава президентът на съюза Борислав Михайлов се оправда с делата, вървящи в съда срещу решенията на предишния конгрес - на 12 октомври м.г.

Днес обаче Бербатов изтъкна смущаващи доводи в подкрепа на своята теза - конгресът все още не е отменен в Търговския регистър и това означава, че трябва да се проведе. Още повече, че отмяна на 1 март не е възможна - такава трябва да се направи най-късно 1 месец преди провеждане на общото събрание. А и до този момент действията на БФС са били в посока да се проведе конгрес - на Изпълком през януари се потвърждава провеждането на форума на 18 март, като подписката на над 1/3 от клубовете за дневен ред на този конгрес само се взема под внимание. През февруари пък бюрото на Изпълкома се събира, за да утвърди правила и документи за конгреса.

 

Освен това, по думите на Бербатов, няколко това дни след решението за отмяна на 1 март, зала 3 на НДК е запазена за конгрес. Като са резервирани датите 17 и 18 март.

 

ПОДОЗРЕНИЯТА

"Има нещо съмнително. Нещо се крои", заяви Димитър Бербатов. Той подозира, че конгрес все пак ще има, защото БФС е длъжен до 31 март да внесе свой приет бюджет за годината в Министерството на младежта и спорта (ММС), а такъв може да бъде приет само на общо събрание с участието на клубовете. Ако не бъде сторено това в срок, то БФС рискува да остане без лиценз, като той бъде отнет от ММС. Затова и Бербатов предположи, че се готви конгрес, в който да не участват клубовете, които подкрепят опозицията. "Или ще има някакъв конгрес, или ще се попречи да се проведе такъв законен. БФС се опитва пак да направи схема да не бъдем допуснати на конгрес, а такъв да се състои. Ние не искаме да се отнема лиценза на БФС, защото това е тежък и неприятен процес. Никой не иска да се стига до крайности. Искаме обединение, не да рушим. А това се постига на честен конгрес", заяви опозиционерът. Той подчерта, че ФИФА и УЕФА са информирани за случващото се,  пише "Сега".

ВСИЧКИ - В ПЕТЪК ПРЕД НДК

За да не се допускат нередности, Бербатов и екипът му, включително Стилиян Петров и Мартин Петров, ще бъдат в петък в 10:30 ч. пред НДК. Призовани са да се явят на място представители на всички клубове, които са излъчени като делегати до 28 февруари. Отправен бе и апел към спортния министър Радостин Василев да прати представители на инспектората, за да проследят какво се случва. "Конгресът не е отменен. Това, че са се събрали едни хора и са казали едно нещо... Те по устав не могат да го направят. 

Мандатът на ръководството на БФС е изтекъл на 16 февруари. В петък конгрес трябва да има, тъй като това е законният начин да се случат нещата. Аз тръпна в очакване. Заповядайте ще гледаме заедно, надявам се да участваме, за да може веднъж завинаги да се сложи край на това, което се случва. Обединението се случва на конгрес", изтъкна Бербатов.

Един от хората в екипа му - бившият член на Изпълкома Петър Величков, добави: "БФС няма право да отменя конгрес по-малко от месец от насрочената дата за провеждане. След оттеглянето на оставката на Борислав Михайлов уставът на БФС се нарушава постоянно - при това нахално и брутално."

ЗАКАНИ ЗА БОЙКОТ НА ПЪРВЕНСТВАТА И НЕДОВОЛСТВО ОТ СЪДА

Димитър Бербатов посочи още, че много клубове са афектирани от поведението на ръководството на БФС и са готови да стигнат до крайности, като бойкотиране на първенствата. Има и недоволство от мудността на съда по отношение на внесената подписка от 280 клуба (над 1/3 от членовете на БФС) за провеждане на конгрес на 18 март, която е била внесена в съд на 31 януари като охранително производство. Като такова съдията (Жаклин Комитова) би трябвало да я придвижи максимално бързо. Това обаче не се е случило и забавянето е вече от над месец и половина. Затова и някои клубове настояват да бъде направен отвод на съдията по това дело.

"Давам пример с миналото такова производство и беше взето за кратко време решението (б.ред. - съдът свика предсрочен конгрес на 12 октомври м.г. по предишно подобно охранително производство), защото по закон събрал ли си подписи трябва да се назначи конгрес. В момента се дава възможност да се събират контрадекларации, ако се съберат достатъчно се обезсмисля цялото това нещо. Юридически хватки се прилагат. Допитал съм се до адвокати", коментира Бербатов.

Очаква се и коментар от БФС за твърденията на опозицията. "Ако кажат, че няма такова нещо, че лъжем - фактите говорят друго. За съжаление, никой не излиза чист от цялата история. Това е жалкото", каза в заключение Димитър Бербатов.

#Димитър Бербатов #БФС #Конгрес на БФС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"