Турция няма да обърне гръб на сирийските бежанци, обеща Ердоган

Турция няма да обърне гръб на сирийските бежанци, обеща Ердоган
Броят на сирийските бежанци в Турция надхвърля 100 000 души, но въпреки това премиерът Ердоган обеща да не затваря границите за хората, които бягат от режима на Башар Асад. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция ще продължи да приема бежанци от Сирия на територията си, обяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган на заседания на управляващата Партия на справедливостта и развитието в парламента.

„Турция не може да остане страничен наблюдател, когато гори пожар в съседство. Десетки хиляди души преминават турската граница. В момента броят на бежанците надхвърля 100 000“, каза Ердоган, цититан от РИА „Новости“ и БГНЕС.

Министър-председателят на Турция смята, че Анкара не може да затвори границата си, когато такава човешка драма се разиграва в Сирия.

„Трябва ли да затворим нашите врати, да оставим на произвола децата, жените, всички невинни в ръцете на този тиран (президента на Сирия Башар Асад – бел. ред.)? Турция не може да направи това. Тя не може да обърне гръб на бежанците“, категоричен бе Реджеп Тайип Ердоган.

Той разкритикува основната опозиционна Народно-републиканска партия, която не подкрепи в парламента кабинета за провеждането на трансгранични военни операции.

На 4 октомври парламентът предостави на правителството едногодишен мандат за провеждане на военни операции в чужбина, включително в Сирия.

Решението беше взето, след като сирийски снаряд попадна в къща в турското градче Акчакале. При инцидента загинаха петима невинни турски граждани – майка с четирите й деца, а други няколко бяха ранени.

В отговор Турция откри огън по позициите на сирийската правителствена армия, откъдето се предполага, че е изстрелян снарядът.

През последните няколко дни турската армия на няколко пъти откри ответен огън след падането на сирийски снаряди на турска територия.

#Сирия #Турция #Реджеп Тайип Ердоган #бежанци #премиер на Турция #Акчакале

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници