Алибегов: Колега получи сметка за ток от 14 800 лева, държавата му дава 119 помощ

Алибегов: Колега получи сметка за ток от 14 800 лева, държавата му дава 119 помощ
A A+ A++ A

От ресторантьорския бранш сигнализираха, че получената компенсация заради високия ток е недостатъчна. Това каза в БТВ "Тази сутрин" съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. 

Алибегов даде пример със сметка на заведение в София. За януари 2022 г., където са отчетени същите киловати както януари 2020 г., собственикът е получил фактура за 14 800 лв. при 4938 лв. за същия период преди две години. В сметката за януари т.г. е имало компенсации от 5000 лв. Т.е. 11 800 лв. за плащане след компенсация срещу 4938 лв. за 2020 г.

През месец февруари 2020 г. сметката за ток е 13 829 лв., а след компенсация получаваме сума за плащане от 13 710 лв., обясни Алибегов. Това са 119 лева компенсация.

Ричард Алибегов заяви и че помощта "60/40" трябва да остане до края на годината, защото след пандемията на сектора ще са му нужни година-две, за да се възстанови.

Емил Коларов - председател на Сдружението на заведенията в България, коментира за БНТ, че миналия месец компенсациите, които е трябвало да се получат от бизнеса за декември и януари, част от дружествата са взели като авансово плащане за следващия месец, и не са били приспаднати от сметките за ток.

Този месец наши колеги имат компенсации, които са начислени, които нямат нищо общо с реалното потребление. На електроенергия на стойност 14 000 лв., компенсацията с ДДС е 118 лв., даде също пример той.

Държавата не начислява ДДС, когато връща парите на бизнеса, а когато иска да ни ги вземе, си начислява ДДС. Искането ни е 75% от разликата, която се получава между реалния ток, който е на борсата, и тока, който беше при прогнозните цени на КЕВР, да се връща на бизнеса, заяви още Емил Коларов.

Той каза, че от Сдружението очакват да видят какво ще се случи с отговора на работодателските организации по отношение на тока и ако тези 75% не бъдат приети, като компенсации, браншът ще се включи в протестите, организирани от работодателските организации и синдикатите, но е в готовност и да организира собствени протести.

#ричард алибегов #сметка за ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"